Din cuprinsul articolului
Potrivit unui nou raport, expunerea la particulele fine de scurtă durată (PM2,5) din poluarea atmosferică provoacă peste un milion de decese în fiecare an în întreaga lume. În special, Asia de Est a raportat mai mult de jumătate din aceste decese.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Monash au examinat mortalitatea și nivelurile de poluare cu PM2,5 în peste 13.000 de orașe și localități din întreaga lume în cele două decenii până în 2019. Studiile anterioare au analizat impactul asupra sănătății al expunerii pe termen lung la poluarea aerului, dar acest studiu este primul care analizează expunerea pe termen scurt la nivel global, au subliniat cercetătorii în comunicatul de presă al universității.
Concluziile, publicate în The Lancet Planetary Health, au arătat că inhalarea PM2,5 timp de câteva ore sau zile provoacă anual peste un milion de decese premature în întreaga lume, în special în Asia și Africa. Studiul a evidențiat că mai mult de o cincime (22,74%) din aceste decese au avut loc în zonele urbane.
Potrivit cercetătorilor, efectele pe termen scurt ale expunerii la poluarea atmosferică asupra sănătății au fost bine documentate. De exemplu, s-a estimat că incendiile de tufișuri din Australia din 2019-20 au dus la 429 de decese premature legate de fum și la 3.230 de internări în spital din cauza expunerii acute și persistente la niveluri extrem de ridicate de poluare a aerului. Cu toate acestea, noul studiu este primul care a cartografiat impactul global al unor explozii scurte de expunere la poluarea atmosferică, au explicat cercetătorii în declarație.
Studiul a arătat că Asia a reprezentat aproximativ 65,2% din mortalitatea globală cauzată de expunerea pe termen scurt la PM2,5, urmată de Africa cu 17% și Europa cu 12,1%. Povara mortalității a fost cea mai mare în zonele foarte poluate din Asia de Est, Asia de Sud și Africa de Vest. Îngrijorător este faptul că, în Asia de Est, procentul de decese cauzate de expunerea pe termen scurt la PM2,5 a fost cu peste 50% mai mare decât media globală.
Rapoartele anterioare au evidențiat, de asemenea, impactul grav asupra sănătății cauzat de PM 2,5 în India. De exemplu, în august 2023, raportul anual Air Quality Life Index al Universității din Chicago a avertizat că poluarea aerului este cea mai mare amenințare la adresa speranței de viață în India, unde poluarea cu particule reduce speranța de viață cu 5,3 ani a indianului mediu.
Punerea în aplicare a unor intervenții specifice, cum ar fi sistemele de avertizare privind poluarea atmosferică și planurile de evacuare a comunității pentru a evita expunerea tranzitorie la concentrații ridicate de PM2,5, ar putea reduce impactul acesteia asupra sănătății, sugerează noul studiu.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…