Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință de la Universitatea din Zurich (UZH) din Elveția au efectuat recent o analiză care demonstrează un nivel mai ridicat de imunitate împotriva COVID-19 la persoanele care au fost expuse la coronavirusuri care circulau înainte de pandemie.
Prof. Alexandra Trkola, cercetător principal și șef al Institutului de Virologie Medicală de la UZH, și colegii ei au raportat descoperirile lor în Nature Communications
Studiul a monitorizat răspunsul anticorpilor la SARS-CoV-2 pentru a descoperi corelații cu protecția vaccinului, severitatea bolii și susceptibilitatea la infecție.
Cercetătorii au comparat, de asemenea, răspunsurile imune împotriva SARS-CoV-2 cu cele împotriva coronavirusurilor pre-pandemice, cunoscute sub numele de HCoV. Cele patru tipuri de HCoV care provoacă răceala obișnuită reprezintă, în mod colectiv, aproximativ 10-15% din infecțiile la adulți și 2-6% din toate internările în spital pentru infecții ale tractului respirator inferior.
„Studiul nostru arată că un răspuns puternic al anticorpilor la coronavirusurile umane crește nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Deci, cineva care a câștigat imunitate la coronavirusuri inofensive este, prin urmare, mai bine protejat împotriva infecțiilor severe cu SARS-CoV-2”, spune prof. Trkola.
Când un răspuns imun împotriva unui coronavirus creează protecție imunitară împotriva unui alt virus, experții în sănătate îl numesc reactivitate încrucișată.
Cercetătorii au analizat probe de ser de la 825 de participanți prelevați înainte de pandemie și au evaluat răspunsurile lor imune la patru dintre aceste HCoV.
De asemenea, au analizat 389 de probe de ser de la indivizi care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2.
Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au contractat SARS-CoV-2 aveau niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva HCoV decât persoanele care nu au contractat SARS-CoV-2.
De asemenea, persoanele cu niveluri mai mari de anticorpi împotriva HCoV care au contractat SARS-CoV-2 au avut mai puține șanse să aibă nevoie de tratament în spital.
Rachel Roper, Ph.D., profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea East Carolina din Greenville, NC, a declarat pentru Medical News Today:
„Am bănuit că imunitatea preexistentă la alte coronavirusuri umane care provoacă răceli ar afecta răspunsurile la SARS-CoV-2, dar nu am avut datele până acum. Acești cercetători arată dovezi convingătoare că imunitatea preexistentă la alte coronavirusuri umane oferă o oarecare protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2, precum și [dezvoltarea] bolilor severe.”
„Aceste date explică parțial de ce unii indivizi au infecții foarte ușoare sau asimptomatice, în timp ce alții dezvoltă boli severe”, a continuat ea.
Dr. Roper a continuat spunând: „În plus, datele arată că a avea un răspuns imun la alte coronavirusuri ajută la creșterea răspunsului imunitar la vaccinurile COVID-19”.
Dincolo de răspunsul anticorpilor, ea a explicat cum „aceste date sugerează, de asemenea, că limfocitele T pot răspunde în mod similar și pot oferi un anumit nivel [de] protecție încrucișată”.
„Desigur, răspunsurile imune care vizează SARS-CoV-2 care sunt montate de celulele de memorie sunt mult mai eficiente decât răspunsurile reactive încrucișate. Dar chiar dacă protecția nu este absolută, răspunsurile imune reactive încrucișate scurtează infecția și îi reduc severitatea. Și asta este exact ceea ce se realizează și prin vaccinare, doar mult, mult mai eficient”, spune dr. Trkola.
Limfocitele B – un tip de globule albe – produc anticorpi. Ele formează celule de memorie care își amintesc agentul patogen pentru o producție mai rapidă de anticorpi în infecțiile viitoare.
Imunitatea oamenilor la SARS-CoV-2 este cea mai puternică la scurt timp după ce se recuperează după o infecție sau după vaccinare. Această imunitate apare atunci când nivelurile de anticorpi împotriva virusului sunt încă ridicate. Pe măsură ce aceste niveluri încep să scadă, protecția împotriva virusului scade.
În acest moment, procesul cunoscut sub numele de memorie imunologică poate reactiva rapid producția de anticorpi și celule T de către organism și poate conferi o imunitate reînnoită împotriva virusurilor circulante.
Dr. Roper a continuat spunând: „Aceste date ne oferă un motiv să fim recunoscători pentru că am luat răcelii cauzate de celelalte coronavirusuri umane!”
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…