Sari la conținut

Expunerea copilului la poluarea aerului încă din uter crește riscurile pentru sănătatea mintală în timpul adolescenței

insarcinata
sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Copiii expuși la poluarea aerului din uter au un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate mintală mai târziu în viață în timpul adolescenței, a arătat un studiu recent.

Studiul,  publicat în JAMA Network Open, și-a dorit să investigheze modul în care poluarea aerului și a zgomotului în timpul sarcinii afectează sănătatea mintală a copilului în diferite stadii de dezvoltare, cum ar fi copilăria timpurie și adolescența.

Cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care poluarea a influențat trei probleme comune de sănătate mintală:

  • experiențele psihotice (cum ar fi halucinațiile și iluziile),
  • depresia,
  • anxietatea.

Pentru a examina acest lucru, echipa a folosit date de la peste 9.000 de participanți la studiul de cohortă de naștere a copiilor din anii 90 de la Bristol. Apoi au legat datele despre copilărie timpurie ale participanților cu rapoartele lor de sănătate mintală la vârstele de 13, 18 și 24 de ani.

Expunerea prenatală la poluarea aerului, risc crescut pentru sănătatea mintală

Făcând acest lucru, ei ar putea compara rezultatele sănătății mintale cu nivelurile de poluare a aerului exterior și de zgomot din sud-vestul Angliei în diferite etape.

„Cercetătorii au descoperit că creșterile relativ mici ale particulelor fine în timpul sarcinii și copilăriei au fost asociate cu mai multe experiențe psihotice și simptome de depresie mulți ani mai târziu, în anii adolescenței și la începutul vârstei adulte”, se arată în comunicatul de presă.

Studiul a remarcat că asocierea a persistat chiar și după luarea în considerare a unor factori precum istoricul psihiatric familial, statutul socioeconomic, densitatea populației, privarea, spațiul verde și fragmentarea socială.

O creștere de 0,72 micrograme pe metru cub a particulelor fine (PM2,5) în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc cu 11% mai mare de experiențe psihotice, în timp ce aceeași creștere a PM2,5 în timpul copilăriei a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare de apariție de experiențe psihotice. În plus, expunerea la acest nivel de PM2,5 în timpul sarcinii a fost legată de o probabilitate cu 10% mai mare de depresie.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că creșterea expunerii la poluarea fonică în anii copilăriei și adolescenței a fost asociată cu mai multe simptome de anxietate.

„Aceasta este o preocupare majoră, deoarece poluarea aerului este acum o expunere atât de comună, iar ratele problemelor de sănătate mintală sunt în creștere la nivel global. Având în vedere că poluarea este, de asemenea, o expunere care poate fi prevenită, intervențiile de reducere a expunerii, cum ar fi zonele cu emisii scăzute, s-ar putea îmbunătăți.

Intervențiile direcționate pentru grupurile vulnerabile, inclusiv femeile însărcinate și copiii, ar putea oferi, de asemenea, o oportunitate pentru reduceri mai rapide ale expunerii”, a declarat dr. Joanne Newbury, autorul principal al studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel