Categories: Ştiri sănătate

Exportul de citostatice și imunosupresoare, suspendat pentru șase luni

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, transmite Agerpres.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. „Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a adăugat Pintea.

Ea a spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”.

„Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat reprezentantul MS.

Sorina Pintea a menţionat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români.

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri. Dar în paralel lucrăm la măsuri pe care va trebui să le luăm în viitorul apropiat astfel încât să nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.

Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.

„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Recent Posts

TOP 5 vitamine esenţiale recomandate pentru o inimă sănătoasă

Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…

1 minut ago

Avertismentul specialiștilor: România lovită de tsunami. De ce este țara noastră vulnerabilă?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…

22 de minute ago

Camelia Pătrășcanu: tranzitul lui Mercur în Săgetor aduce un succes colosal acestor trei nativi! Le pune Dumnezeu mâna-n cap

Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…

41 de minute ago

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

o oră ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

o oră ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

2 ore ago

Citeste si: