Sari la conținut

Explozie de cazuri de rujeolă în Europa. OMS trage un semnalde alarmă cu privire la această situație alarmantă

rujeolă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În Europa s-au înregistrat de 30 de ori mai multe cazuri de rujeolă între ianuarie și octombrie 2023 decât în 2022, a avertizat marți filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut intensificarea campaniei de imunizare.

„Între ianuarie și octombrie 2023, peste 30.000 de cazuri de rujeolă au fost raportate de 40 din cele 53 de state membre din regiune”, care se întinde până în Asia Centrală, a precizat organismul OMS într-un comunicat.

În 2022, au fost raportate 941 de cazuri.

În România, numărul total de cazuri confirmate de rujeolă (pojar) a ajuns la 3.746 în 21 ianuarie, față de 3.353 cu o săptămână în urmă. Nu s-au mai înregistrat alte decese. De la începutul epidemiei, au murit trei persoane, între care trei copii de până la un an, potrivit datelor publicate marți de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

OMS: situația este îngrijorătoare

În primele zece luni ale lui 2023, pe care OMS le analizează, creşterea este de 30 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

”Am constatat în regiune nu doar o creştere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci şi aproape 21.000 de spitalizări şi cinci morţi din cauza rujeolei. Este îngrijorător”, a subliniat directorul OMS Europa Hans Kluge, citat într-un comunicat.

”Eforturi de vaccinare urgentă sunt necesare pentru a opri transmiterea şi a împiedica răspândirea”, avertizează el.

Recrudescenţa acestei boli virale foarte contagioase – care poate antrena complicaţii mortale şi care se transmite pe cale aeriană – este atribuită unei scăderi a vaccinării în anii pandemiei covid-19.

”Pandemia covid-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în această perioadă, anternând o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, precizează OMS.

Intensificarea campaniilor de vaccinare

Potrivit OMS, care cere o intensificare a campaniilor de sensibilizare a comunităţilor nevaccinate, peste 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în perioada 2020-2022.

Boala, care se manifestaă printr-o erupţie cutanată precedată de o rinită, o tuse însoţită de o febră foarte puternică şi o mare oboseală, poate atinge toate grupele de vârstă.

În 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor

Rujeola este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolic
Sursa foto: freepik.com

În 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între unul şi patru ani şi numai unul din cinci în rândul persoanelor în vârstă de peste 20 de ani.

La nivel local, cel puţin 95% dintre copii este necesar să fie vaccinaţi, pentru a evita eventuale focare la luarea virusului. În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au fost vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin.

În Regatul Unit, în anumite zone ale ţării, în zona Birmingham, nivelul vaccinării coboară la 81%, anunţau vineri autorităţile sanitare britanice.

OMS estimează că vaccinarea împotriva rujeolei a prmis evitarea a 56 de milioane de morţi în perioada 2000-2021.

În 2021, numărul morţilor din cauza rujeolei a est estimat la 128.000 în lume, în principal în rândul copiilor în vârstă de până la cinci ani nevaccinaţi sau subvaccinaţi.

În 2022, 83% dintre copiii din lume au fost vaccinaţi cu o doză de vaccin împotriva rujeolei înaintea primei lor aniversări – cel mai scăzut nivel din 2008, potrivit ONU.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel