Sari la conținut

Explozie de cazuri de cancer. Creștere cu 77% a îmbolnăvirilor

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer pulmonar

Potrivit unei cercetări recente, odată cu creșterea populației globale până în 2050, numărul cazurilor de cancer ar putea să înregistreze o majorare de 77%.

Rezultatele unui studiu din 2022, care examinează cele mai comune afecțiuni oncologice la nivel mondial, au fost recent publicate.

Conform acestui studiu, se anticipează că numărul global de cazuri de cancer va înregistra o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 20 de milioane de cazuri în 2022, cu 9,7 milioane de decese asociate, potrivit raportului publicat în revista CA: A Cancer Journal for Clinicians, care este parte a Societății Americane de Cancer.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, de asemenea, că numărul pacienților cu afecțiuni oncologice este în creștere.

Proiecțiile indică faptul că una din cinci persoane va primi un diagnostic de cancer în cursul vieții, cu unul din nouă bărbați și una din 12 femei fiind expuși riscului de deces cauzat de această boală. Având în vedere aceste rate de incidență și tendințele demografice, studiul sugerează că numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77% până în 2050, ajungând la 35 de milioane.

„Amploarea generală a cancerului și diversitatea profilurilor de cancer în funcție de regiunea lumii și de nivelul de dezvoltare umană subliniază din nou necesitatea unei intensificări la nivel mondial a măsurilor de combatere a cancerului cu țintă precisă. Investițiile în prevenție, inclusiv vizând factorii de risc cheie pentru cancer… pot evita milioane de diagnostice viitoare de cancer și pot salva multe vieți în întreaga lume.”, concluzionează raportul.

Cele mai des întâlnite tipuri de cancer

La nivel global, în 2022, acestea au fost cele mai frecvente tipuri de cancer:

  • Cancerul pulmonar – 12,4%.
  • Cancerul de sân la femei – 11,6%.
  • Cancer colorectal – 9,6%.
  • Cancer de prostată – 7,3%.
  • Cancer de stomac – 4,9%

Cele zece tipuri principale de cancer reprezintă aproximativ două treimi din totalul cazurilor la nivel mondial. Ficatul, tiroida, cervixul uterin, vezica urinară și limfomul non-Hodgkin constituie restul celor 10 tipuri de cancer principale la ambele sexe.

În Europa, rata de mortalitate a cancerului este de 20,4%, iar rata de apariție a cazurilor noi este de 22,4% din cazuri.

Potrivit raportului citat, există o corelație pozitivă între nivelul de dezvoltare umană al unei țări și probabilitatea dezvoltării cancerului, care este măsurată prin sănătatea umană, longevitatea și standardele de viață.

Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces la nivel global, iar cazurile de cancer în rândul tinerilor sunt în creștere.

Este crucial să abordăm factorii de risc, precum fumatul, obezitatea și infecțiile, pentru a salva vieți și pentru a genera beneficii economice și sociale, așa cum concluzionează raportul.

În România, numărul de cazuri noi de cancer a înregistrat o creștere de 21% în 2023 față de anul anterior, conform datelor furnizate de INSP. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) estimează că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer în România depășește 550.000. Mai îngrijorător este faptul că, în țara noastră, aproximativ 20.000 de persoane cu afecțiuni oncologice decedează, deși multe dintre aceste vieți ar putea fi salvate, având un potențial de salvare cu peste 45% mai mare față de media europeană, sublinia Cezar Irimia, președintele FABC.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel