Sari la conținut

Tot mai multe cazuri de cancere mamare în toată lumea. Recomandarea unui medic austriac pentru toate femeile de peste 40 de ani

Despre cancer mamar, orice femeie trebuie să știe cum să îl depisteze în faze incipiente. Mai ales că a devenit cel mai frecevent diagnosticat tip de cancer din lume, depășind cancerul pulmonar.

Prof. Florian Fitzal, specialist în chirurgia oncologică mamară, la spitalul Wiener Privatklinik din Austria ne-a explicat, ce investigații sunt necesare oricărei femei de peste 40 de ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat la începutul anului că numărul cazurilor de cancer mamar l-a depășit pe cel al celor de cancer pulmonar, devenind astfel cel mai frecvent diagnosticat cancer din lume. Cât de importante sunt diagnosticarea în stadii incipiente și profilaxia?

Prof. Florian Fitzal: Conform celor mai recente studii, diagnosticarea în stadii incipiente reduce riscul de deces din cauza cancerului de sân cu aproximativ 25%. În Austria, mamografia și ecografia (ultrasonografia) sunt instrumente esențiale în lupta împotriva cancerului de sân.

Care sunt motivele pentru care a crescut incidența cancerului de sân?

Prof. Florian Fitzal: Programele de screening ajută la descoperirea mai multor tipuri de cancer decât înainte, însă dimensiunea și stadializarea sunt reduse, ceea ce înseamnă că descoperim cancerul de sân mai devreme.

În aproximativ 20% dintre cazuri descoperim un cancer de sân care nu se transformă niciodată într-o boală gravă, ceea ce se numește supradiagnosticare. Totuși, acest lucru este acceptabil știind că screeningul reduce cu 25% numărul de decese specifice cancerului de sân.

Cât de des ar trebui efectuate examinările profilactice și la ce simptome ar trebui să fie atentă o persoană?

Prof. Florian Fitzal: Sugerez să se facă anual mamografii și ecografii, începând cu vârsta de 40 de ani în cazul în care nu există antecedente familiale, apoi bianual începând cu vârsta de 55 de ani.

În cazul în care persoana are antecedente familiale cu cancer de sân sub 45 de ani, sugerez să facă prima mamografie cu 5 ani înainte de diagnosticul rudei.

Care sunt cele mai noi metode de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân?

Prof. Florian Fitzal: Tomosinteza și mamografia 3D sunt instrumente de diagnosticare foarte noi, care ar putea fi la fel de precise ca un RMN, însă trebuie așteptate studii. Pentru tratarea cancerului de sân avem noi terapii citostatice orale pentru cancerul de sân estrogen pozitiv, și anticorpi speciali pentru cazurile triple negative și HER2 pozitive.

Din punct de vedere chirurgical facem mai puține intervenții, însă cresc indicațiile pentru mastectomia bilaterală și reconstrucția imediată cu implanturi prepectorale. La noi pacientele pot pleca acasă la o zi după operație, iar durerea apare foarte rar după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân.

Cum arată medicina modernă personalizată când vine vorba de cancerul de sân? Care este rolul testelor genetice?

Prof. Florian Fitzal: Medicina personalizată înseamnă că ținem cont de biologia tumorii, precum și de mărimea și stadiul și, cel mai important, de situația personală a pacientei înainte de a sugera un plan de tratament.

Datorită celor 5 subtipuri biologice diferite de tumori, avem mai multe opțiuni de tratament posibile. Rolul testelor genetice este în creștere, deoarece avem un răspuns pentru riscul genetic, care este chirurgia profilactică.

De obicei vorbim despre cancerul de sân la femei, dar și bărbații sunt predispuși la această boală. Care sunt problemele specifice cu care se confruntă bărbații și există un factor ereditar în ceea ce privește cancerul de sân la bărbați?

Prof. Florian Fitzal: De obicei, la bărbați, tumora este palpabilă, astfel că, spre deosebire de femei, palparea este metoda obișnuită de descoperire a cancerului.

Totuși, acest lucru înseamnă că tumora este mai mare și ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, afectați. Stadiul mai târziu crește riscul de a avea sau de a face metastaze și de a avea nevoie de tratament sistemic cu medicamente precum chimioterapia. Cancerul de sân la bărbați este mai probabil să aibă un factor ereditar, astfel că toți bărbații ar trebui să facă un test genetic.

Cum afectează Covid-19 pacientele cu cancer de sân și există un risc mai mare pentru acestea?

Prof. Florian Fitzal: Din câte știm, COVID-19 nu afectează pacientele cu cancer de sân în mod diferit față de alte persoane.

Este recomandată vaccinarea cu Covid-19 pentru pacientele cu cancer de sân?

Prof. Florian Fitzal: Da.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel