Categories: Ştiri sănătate

Explicația lui Arafat privind nevaccinarea angajaților din HoReCa

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost întrebat dacă i se pare normal ca accesul în restaurant să fie permis doar celor cu certificatul verde, în vreme ce în acea unitate există angajaţi care nu sunt vaccinaţi şi pot munci acolo fără să li se ceară niciun document.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează, una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă.

Şi problema cu angajaţii are două soluţii, soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi şi a doua soluţie este soluţia prin lege care să impună aceste reguli, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală.

Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru”, a explicat Raed Arafat miercuri seară.

Corina Macri preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii:  nu avem pârghilile legale să obligăm angajaţii  să se vaccineze

„Noi nu avem pârghilile legale să obligăm angajaţii şi am fi unicii din economie. Înţelegem dacă autorităţile ar decide acest lucru, să se aplice la nivel naţional, nu numai asupra industriei noastre, care şi aşa a fost hărţuită. Nu avem oameni, deci este imposibil ca noi să le impunem angajaţilor noştri, să decidă cum vor să trăiască mai departe.

Aproximativ 70% dintre angajaţii din HORECA sunt vaccinaţi

Este un nivel foarte bun în industria noastră. Majoritatea au înţeles şi mulţi vor să se şi protejeze, pentru că nu am ştiut cum sunt oaspeţii noştri. Sunt câteva persoane care şi-au exprimat acest refuz şi doresc să se testeze. Am acceptat varianta cu testarea pentru siguranţa noastră. Noi nu avem nicio pârghie de a decide aceste restrcţii, discriminări. Angajaţii nevaccinaţi sunt testaţi, poartă măşti.

Pentru oaspeţi testele nu mai contează, dar pentru angajaţi da. Noi le cerem să fie testaţi ca să avem şi noi siguranţă. Cu cele rapide se testează la două zile, cu cele PCR la trei zile.Şi le plătesc ei”, a precizat Corina Macri preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

17 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

47 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: