Fie că mergi la un salon pentru a-ți vopsi părul sau pur și simplu îi ceri prietenei tale să aplice o nouă nuanță, vopseaua de păr poate fi o sursă de bucurie în timp ce îndeplinește o necesitate. De la ascunderea părului gri care apare pe cap până la explorarea unei noi părți a personalității printr-o vopsea colorată îndrăzneață. Dar cel mai bun prieten pentru mulți ar putea fi de fapt un inamic, deoarece produsul ar putea crește riscul de a face diferite tipuri de cancer, potrivit unor experți.
Pentru a putea vinde un produs cosmetic în UE, aveți nevoie de date despre testarea pe animale pentru a îndeplini standardele de siguranță, un toxicolog care efectuează evaluarea siguranței și lista nu se termină aici. Siguranța vopselei de păr ar trebui să fie destul de simplă, dar nu este la fel de alb și negru precum culoarea părului aplicată la rădăcinile tale, a explicat Milly Ahlquist, cercetător Lush și co-autor al unei noi cărți True Colours: Hair Colouring for the Curious & the Cautious.
„În mod clar, vopseaua de păr nu reprezintă același tip de risc ca fumatul”, a spus Ahlquist. „Dar un număr atât de mare de oameni își vopsesc părul, încât cifrele sunt încă semnificative.”
Când vorbim despre vopsele de păr și cancer, totul se reduce la un risc crescut, mai degrabă decât la cauzalitate. Iar suspecții din spatele acestei legături sunt orice vopsele de păr permanente pe care le ridici de la raftul magazinului tău preferat.
Ahlquist a continuat: „Ingredientele pe care le vedem asociate frecvent cu un risc crescut de cancer sunt aminele aromatice.
Cea mai comună [una] se numește para-fenilendiamină (PPD), deși poate fi sub alte denumiri pe lista de ingrediente, cum ar fi 1,4-diaminobenzen și 1,4-fenilendiamină.
Derivații săi comuni sunt para-toluendiamina (PTD) și un derivat mai nou 2-metoxi-metil-p-fenilendiamina (ME-PPD). Acestea pot avea și nume diferite.”
Pentru a pune lucrurile în perspectivă, vopselele permanente de păr reprezintă aproximativ 80% din piața mondială a vopselelor de păr și aproximativ 70% dintre acestea conțin PPD, a explicat ea.
PPD, ascuns în interiorul cutiei alese de culoarea părului, este cunoscut ca un intermediar primar. Reacționează cu peroxidul de hidrogen și se oxidează, formând o culoare închisă.
Tonurile mai închise ale vopselelor de păr conțin și „cele mai mari concentrații” de PPD. Cercetătorul Lush a remarcat: „Știm că femeile de culoare au un risc semnificativ crescut de cancer de sân [cu 51 la sută mai mare] comparativ cu femeile albe atunci când folosesc vopsea de păr.
Nu știm de ce. Ar putea fi genetică; ar putea fi pentru că folosesc proporții mai mari de vopsele de păr închise la culoare, care au substanțele chimice mai puternice.”
Acest ingredient pentru vopsea de păr a fost chiar „reclasificată ca otravă” în prima jumătate a secolului XX, unele țări limitându-i utilizarea.
Dar acest lucru a fost schimbat ulterior și PPD a revenit. Când a fost întrebată de ce oamenii folosesc ceva care a fost considerat odată periculos, ea a răspuns: „Pentru că este cel mai rapid, mai convenabil și mai eficient”.
Cartea ei explică în continuare că, dacă materialul în cauză nu poate fi dovedit a fi sigur sau nesigur, acesta rămâne în uz până când sunt prezentate mai multe informații.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…