Obezitatea nu este numai o problemă estetică ci în primul rând o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea greutăţii corporale mult peste nivelul greutăţii ideale, cu ample consecinţe asupra stării de sănătate. Apariţia obezităţii influenţează aspectul fizic al persoanei dar şi starea ei psihică. Excesul ponderal generează numeroase complicaţii: diabet zaharat, afecţiuni cardiace şi cerebro-vasculare, hipertensiune arterială, apnee de somn, tulburări locomotorii.
Este considerată obeză acea persoana al cărui Indice de Masă Corporală (IMC) depăşeşte 30. IMC este un instrument de evaluare a greutăţii raportata la înălţime. Un IMC crescut reprezintă un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizată circumferinţa abdominală.
Potrivit cercetătorilor de la spitalul Boston, adolescenţii care petrec prea mult timp la televizor sunt mai predispuşi la obezitate.
,,Este evident că dacă stai în faţa televizorului toată ziua, nu ai timp să faci şi mişcare, însă lucurile sunt mult mai complicate,” spune dr. David Bickam de la spitalul Boston.
Cercetătorii au analizat date de la 91 de adolescenţi, cu vârste între 13 şi 15 ani şi le-au analizat riscul de obezitate în funcţie de timpul pe care îl petreceau la televizor sau la calculator. Potrivit rezultatelor, cei care petreceau mult timp în faţa micului ecran aveau cel mai mare IMC.
Motivul: ,,Atunci când eşti la calculator ai mâinile ocupate, însă atuci când stai la televizor ai mâinile libere şi poţi mânca. În plus, la telvizor sunt foarte multe reclame, iar majoritatea nu sunt despre brocoli ci despre alimente cu conţinut mare caloric,” adaugă medicul.