Sari la conținut

Experții avertizează. Acest animal de companie poate face COVID-19 și transmite boala

caini si pisici infectați cu covid

Acest animal de companie poate face COVID-19. Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii japonezi și americani au descoperit că pisicile se pot infecta cu SARS-CoV-2 și pot transmite virusul altor pisici, dar nu există dovezi că îl pot transmite și oamenilor.

Studiul a fost inițiat de Yoshihiro Kawaoka, profesorul Științe Patobiologice de la Facultatea de Medicină Veterinară, din cadrul Universității Wisconsin. Potrivit acestuia și colegilor lui, pisicile pot lua virusul de la oameni sau de alte pisici infectate cu SARS-CoV-2.

”Oamenii ar trebui să țină cont că dacă sunt infectați cu noul coronavirus și izolați la domiciliu, ar trebui să fie atenți dacă au pisici pentru că le pot transmite boala,” a precizat profesorul.

Acest animal de companie poate face COVID-19

Cercetătorii au observat că virusul a fost prezent în pasajale nazale ale pisicilor, nu și în materiile fecale, timp de șase zile. Animalele nu au prezentat niciun fel de simptom și niciunul nu a dezvoltat o formă letală a bolii. După cele șase zile, toate pisicile, din cadrul studiului, au scăpat de virus.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să evite contactul cu pisicile, dacă au COVID-19, și să le țină, pe cât posibil în case, pentru a nu lua virusul de la alte animale bolnave sau de la oameni infectați.

Experții țin să precizeze că nu există dovezi că pisicile ar putea transmite virusul și oamenilor, ci doar altor animale. ”E mult mai probabil ca pisica să ia coronavirusul de la tine decât să îl iei tu de la ea,” a punctat Keith Poulsen, directorul Laboratorului de Diagnostic Veterinar al Universității Wisconsin.

Ce ar trebui să facă cei care dețin pisici

Dacă pisica ta stă în casă și nu a intrat în contact cu nicio persoană bolnavă de COVID-19, poți interacționa cu ea, în siguranță.

Dacă ai fost testat pozitiv cu noul coronavirus, ar trebui să eviși contactul cu animalul tău de companie, ca să nu îl infectezi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel