Conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA, în ţara noastră suntîn evidenţă 11.399 persoane cu HIV-SIDA, din care 9.475 în evidenţă activă. Dintre aceştia 237 sunt copii (0-14 ani), iar restul de 9.238, persoane cu vârste de peste 14 ani.
HIV se poate transmite prin lichidele corporale ale unei persoane infectate, respectiv prin sânge, spermă, secreţii vaginale şi lapte matern. Nu există riscul unei infectări prin sărut, îmbrăţişare, strângere de mâini, utilizarea în comun a unor obiecte, alimente sau lichide.
Cercetărorii sunt de părere că cea mai bună modalitate de prevenire este dezvoltarea unui test care poate fi folosit acasă. Odată depistată, infecţia nu va mai fi transmisă mai departe. O echipă de cercetători de la Universitatea McGill au propus 2 modalităţi diferite de auto-testarea:
Auto-testarea pentru HIV este relativ simplă și reduce șansa pacientului de a fi ostracizat din cauză că este purtător al unei boli cu transmitere sexuală. Pentru testarea la domiciliu este nevoie doar de o mostră de salivă, iar rezultatele apar între 20 şi 40 de minute. Deși rezultatul poate fi interpretat de către pacient, mostra trebuie trimisă şi la laborator.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…