Sari la conținut

Experţii au dat verdictul: Somnul de după-amiază stimulează concentrarea şi starea de spirit

somn
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Un pui de somn de după-amiază, care durează aproximativ 30 de minute, permite creierului să se odihnească într-un mod care îi face pe oameni mai atenţi, susţin experţii.

Un somn scurt ajută la muncă şi la alte activităţi. „Ştim că este o modalitate uşoară şi benefică de a creşte rapid vigilenţa, concentrarea, productivitatea, creativitatea şi starea de spirit”, afirmă James Maas, profesor la Cornell University şi cercetător al somnului.

În cartea sa, „Sleep for Success! Everything You Must Know About Sleep, But are Too Tired to Ask”, acesta susţine că aproape toată lumea experimentează o scădere a energiei, după-amiaza.

Impactul asupra ritmului circadian

Acest lucru se datorează ritmului circadian al corpului, care include două perioade de somnolență la fiecare 24 de ore – o dată pe timp de noapte şi din nou, între orele 14:00-16:00.

Noaptea, oamenii trec prin mai multe cicluri de somn de 90 de minute împărţite în cinci etape, de la somn uşor la somn profund, cel mai profund fiind spre mijloc. Somnul în timpul zilei urmează acelaşi ciclu, motiv pentru care Maas nu recomandă somnul de o oră.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Trezirea dintr-un somn atât de adânc poate dura până la o oră pentru ca o persoană să revină la normal, datorită aşa-numitei inerţii a somnului. „Este ca şi cum ai intra puţin în modul de putere redusă şi ai lăsa corpul să-şi revină”, afirmă Sarah Mednick, autoarea cărţii „Take a Nap! Change Your Life”.

Potrivit rador.ro, experţii consideră că somnul de scurtă durată nu influenţează negativ somnul de noapte, atât timp cât aţipitul nu este prea târziu în timpul zilei.

Cercetările au scos la iveală că există multe beneficii ale somnului de după-amiază de scurtă durată. Siesta poate stimula funcționarea mentală și memoria, precum și îmbunătăți vigilența, atenția și timpul de reacție. Reprizele scurte de somn sunt, de asemenea, asociate cu creșterea productivității și a creativității.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel