Din cuprinsul articolului
Un nou studiu dezvăluie că schimbarea unui obicei banal are potențialul de a vă salva de o serie de probleme cronice de sănătate, dintre care unele – precum bolile de inimă și cancerul – pot fi letale.
Astfel, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa (SUA) dezvăluie că exercițiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta cel puțin 19 afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer, depresie, diabet, boli respiratorii și obezitate.
Studiul, care a analizat chestionare de la 7.000 de pacienți de la Universitatea din Iowa Health Care Medical Center, a constatat că pacienții care au făcut exerciții fizice moderate până la intense (cum ar fi mersul rapid, de exemplu) timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut din punct de vedere statistic de a dezvolta 19 boli cronice.
În schimb, pacienții care au raportat că au făcut puţine exerciții fizice sau chiar deloc au avut cel mai mare risc statistic de a dezvolta boli cronice.
„În mediul nostru de asistență medicală, nu există o modalitate ușoară de a stimula un medic să ajute pacienții să devină mai activi din punct de vedere fizic”, a declarat coautorul studiului, dr. Lucas Carr, profesor asociat la Departamentul de Sănătate și Fiziologie de la Universitatea din Iowa.
Numeroase alte cercetpri ştiinţifice au demonstrat, de altfel, că exercițiile sunt benefice pentru sănătatea fizică și mentală (inclusiv faptul că poate îmbunătăți memoria, previne depresia, reduce colesterolul şi riscul de boli de inimă, contribuind la prelungirea speranţei de viață).
Recomandare: 150 de minute de mers rapid pe săptămână
Aşdar, studiul de la Universitatea din Iowa confirmă faptul că chiar și exercițiile fizice moderate – cum ar fi 150 de minute de mers rapid pe săptămână – pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra longevității și calității vieții.
Într-o lume în care bolile cronice devin din ce în ce mai răspândite, decizia de a fi mai activ este una dintre cele mai bune și eficiente măsuri preventive.
Micile schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi exercițiile regulate, nu numai că reduc riscul de boală, dar și îmbunătățesc starea de spirit, memoria și sentimentul general de bunăstare fizică.
În concluzie, sănătatea noastră depinde de alegerile noastre zilnice, iar activitatea fizică este una dintre cele mai bune investiții pe care le putem face pentru viitorul nostru.