Din cuprinsul articolului
Un adult sănătos are nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte, însă în ultimele decenii, o dată cu avansul tehnologic, specialiţii atrag atenţia că omul modern ajunge să sufere tot mai frecvent de insomnie, care poate provoca boli grave pe termen lung.
Lipsa somnului duce la dezechilibre hormonale care au ca efect destabilizarea metabolismului, a apetitului, a dispoziţiei, a concentrării şi inclusiv a poftelor alimentare. Aceste dezechilibre sunt asociate cu tensiunea arterială crescută, un nivelul de stres tot mai mare, tahicardie, imunitate scăzută şi obezitate. Oamenii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte fumează şi beau mai mult şi sunt mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare.
Medicii susţin că, pe parcursul nopţii, parcurgem o succesiune de 5-6 cicluri de somn profund – non-REM – şi superficial, cu vise, REM, fiecare a câte 90-100 minute. Somnul profund este cel care permite refacerea proceselor cerebrale. Somnul superficial, cu vise, este implicat în procesele de memorare şi de învăţare, dar şi de refacere a neurotransmiţătorilor
Insomnia poate fi de instalare (durează peste 30 de minute până se instalează somnul), de menţinere (subiectul adoarme uşor, dar se trezeşte devreme) sau mixtă (care include multiple treziri peste noapte, ceea ce face ca somnul să fie neodihnitor).
Se vorbește că trucul ar fi folosit de armata americană ca să-i ajute pe soldați să adoarmă în situații care sunt mai puțin pașnice, cum ar fi cele de pe câmpurile de luptă. Secretul a fost detaliat în cartea Relax and Win: Performance Championship, care, deși publicată pentru prima oară în 1981, a câștigat recent atenția online abia de curând, după ce mai mulți oameni ar fi spus că metoda descrisă chiar funcționează.
Potrivit experţilor, această tehnică funcționează pentru 96% dintre oameni după șase săptămâni de practică. Lipsa de somn poate afecta performanța oricui – insomniacii fiind mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 şi de boli de inimă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…