Sari la conținut

Experţii au dat verdictul: Aceste alimente pe bază de plante stimulează activitatea creierului

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni. Acesta cântăreşte aproximativ 3 kilograme şi este alcătuit în proporţie de 75% din apă.

O nouă cercetare a constatat că compușii vegetali, inclusiv prunele Queen Garnet și fructele de soc, au proprietăți antioxidante care ar putea proteja creierul de boli.

Beneficiile includerii în dietă a alimentelor cu compuşi vegetali

Experţii au stabilit care sunt principalele beneficii ale includerii în alimentaţie a diferitelor produse alimentare care conţin compuși vegetali.

Studiul, condus de Naomi May, candidat la doctorat în cadrul Facultății de Științe Medicale, Indigene și ale Sănătății, a constatat că diferite specii de compuși vegetali au fost asociate cu diverse efecte antioxidante.

Printre acestea se numără prevenirea morții celulare induse de stresul oxidativ în celulele asemănătoare neuronilor, eliminarea speciilor reactive de oxigen și azot și chelarea ionilor metalici. Acești compuși contribuie la deteriorarea neuronală și la evoluția bolilor cerebrale.

vitamine pentru creier
Imagine creată cu AI

De asemenea, studiul a analizat suplimentele alimentare complementare fără prescripție medicală derivate din aceste plante, inclusiv două amestecuri bogate în astragalus și balsam de lămâie.

Quercetina, un compus asociat cu prevenirea morții celulare

Suplimentul de astragalus a avut cele mai mari rate de fenolici, urmat de prunul Queen Garnet, soc și cuișoare. Aceste produse vegetale erau bogate în derivați ai unui compus numit quercetină, care a fost asociat cu prevenirea morții celulare induse de stresul oxidativ și cu chelarea ionilor de cupru, scrie MedicalXpress.

Piperul negru a avut cea mai mare concentrație de terpene, urmat de cuișoare și salvie, care a fost asociată cu reducerea speciilor reactive de oxigen.
Citeşte continuarea AICI.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel