Din cuprinsul articolului
Aproximativ 240.000 de oameni sunt răniţi de fulgere în fiecare an pe mapamond. Recent, se pare că aceste cazuri au devenit mai frecvente, pentru că ne mișcăm activ cu telefoanele în buztunare, atrag atenţia experţii.
Aceste dispozitive devin o antenă naturală și atrag undele electrice de la furtună, explică medicul Nadezhda la postul BTV News.
„În cazul unui fulger, corpul victimei trebuie separat de solul umed. Acest lucru se poate face cu o pătură sau o jachetă. Orice aparat metalic trebuie îndepărtat. Același lucru este valabil și pentru telefoane. Fulgerele ne pot lovi nu doar la munte, ci și pe terenul de golf sau pe barcă, în mare”, atrage atenţia specialistul.
Prim-ajutor pentru victim unui fulger
„Dacă, după lovirea unui fulger, centrul de respirație este blocat și persoana nu are puls, creierul încetează să mai fie alimentat cu oxigen. Dacă nu i se face respirație artificială și masaj cardiac, în următoarele 5 minute va intra în moarte clinică”, avertizează medicul.
„Chiar și atunci când o persoană nu respiră, este încă în viață, deoarece celulele au oxigen rezidual”, a adăugat Todorovska.
Sursă foto: Pixibay
Reguli şi măsuri de protecţie în timpul unei furtuni
Cele mai multe persoane surprinse în aer liber de o furtună se adăpostesc de ploaie sub pomi, adesea în zonele rurale, dar sunt și cazuri în care pacienții au fost loviți în mașină sau în locuințe.
Totuși, riscul la care suntem supuși în timpul furtunilor care ne pot surprinde în câmp deschis este foarte mare.
ţIată câteva reguli:
-Întrerupeti orice activităti în aer liber
– Intrați la adăpost într-o clădire ori într-un autoturism
– Deși s-ar putea să fiți rănit în cazul în care trăsnetul lovește masina sunteți mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior
– Închideti ferestrele și ușile
– Evitati dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate
– Deconectați aparatele electrice.
– Atunci când simtiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger/trăsnet
– Asezați-vă ghemuit la pământ. Puneti-vă mâinile pe urechi si cap, iar capul între genunchi
– Reduceti contactul cu pământul încercând să deveniti o tintă cât mai mică.- Nu vă întindeti pe pământ
– Evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă,câmpuri, plaje sau o ambarcatiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
– Dacă vă aflati în pădure, căutati adăpost într-o zonă cu copaci mai putin înalti
– Dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeti spre o zonă joasă precum o vale
– Dacă sunteți pe un lac, ajungeți la mal de urgentă si adăpostiți-vă imediat.