Sari la conținut

Expert: Nu confundați melatonina cu o pastilă de somn ”naturală”

Somn liniștit
Strsa foto: arhiva Doctorul Zilei

Expert: Nu confundați melatonina cu o pastilă de somn ”naturală”. Oamenii cred că melatonina este un somnifer natural și iau doze mari în fiecare noapte. În acest context, experții spun că melatonina nu este menită să fie folosită în același mod ca un somnifer.

Utilizarea excesivă a melatoninei poate veni cu riscuri pentru sănătate

Utilizarea generală a melatoninei este relativ scăzută în rândul adulților din SUA. Cu toate acestea, până în 2017-2018, procentul adulților care luau mai mult de 5 miligrame de melatonină pe zi a crescut de peste trei ori față de deceniul anterior, potrivit unui studiu recent.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, numărul copiilor care iau melatonină – fie din greșeală, fie în mod intenționat – a crescut cu 530 % din 2012 până în 2021, fiind raportate peste 260.000 de ingestii.

Au fost raportate mai multe spitalizări pediatrice și rezultate grave, în principal din cauza creșterii numărului de ingerări neintenționate de melatonină la copiii cu vârsta sub cinci ani. Cel puțin 27.795 de copii au necesitat îngrijiri medicale pe parcursul deceniului, în timp ce doi copii au murit.

Cum acționează melatonina?

Melatonina este un hormon care ne ajută să adormim mai repede. Acesta este produs în mod natural de glanda pineală a creierului și este fabricat din aminoacidul triptofan și neurotransmițătorul serotonină, potrivit lui Jeff Gladd, MD, medic de medicină integrativă și director medical la Fullscript.

Nivelurile noastre de melatonină scad atunci când suntem expuși la lumină și cresc atunci când ochii noștri sunt expuși la lumina din ce în ce mai slabă, a spus Gladd, iar hormonul joacă un rol crucial în reglarea ciclurilor noastre de somn-veghe (cunoscut și sub numele de ritm circadian).

Suplimentele de melatonină sunt vândute fără prescripție medicală în SUA. Se spune că acestea ajută în cazul anumitor afecțiuni, cum ar fi decalajul orar, tulburarea întârziată a fazei somn-veghe și anxietatea înainte și după o intervenție chirurgicală, deși mulți americani le folosesc noaptea pentru a trata insomnia cronică.

Insomnia cronică

Academia Americană de Medicină a Somnului a concluzionat că nu există suficiente dovezi solide privind eficacitatea sau siguranța melatoninei pentru insomnia cronică pentru a recomanda utilizarea acesteia.

Totuși, mulți oameni cred că melatonina este complet sigură, deoarece este un hormon pe care corpul nostru îl produce în mod natural, deși acest lucru nu este chiar adevărat, potrivit verywellhealth.com.

„Percepția melatoninei ca fiind naturală poate crea un fals sentiment de siguranță, ceea ce înseamnă că oamenii sfârșesc prin a o lua în mod incorect ca somnifer”, a declarat Ruby Deubry, RPh, BCMTMS, farmacist autorizat la Persona Nutrition, pentru Verywell. „Melatonina nu este de fapt un hipnotic foarte puternic și poate ajuta doar în cazul anumitor tulburări de somn”.

Deși melatonina pură este un hormon natural, Deubry a explicat că dozele orale pe care le iau oamenii sunt uneori considerabil mai mari decât cele pe care le-ar produce organismul, iar un produs de melatonină de proastă calitate ar putea conține impurități care sunt departe de a fi naturale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel