Sari la conținut

Expert medical: ABCD-ul demenței. Simptomele timpurii ale demenței pe care toată lumea ar trebui să știe să le identifice

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Evitarea dementei

Doctorul Rayaz Malika a explicat că o modalitate ușoară de a vă aminti primele semne ale demenței este utilizarea unui acronim simplu. În prezent, nu există un remediu pentru demență, dar un diagnostic precoce poate deschide ușa către îngrijire și tratament corespunzător.

Profesor de medicină la Weill Cornell Medicine, în Qatar, Dr. Malik a recomandat modelul ABCD.

El a spus că „A” reprezintă activități zilnice pe care s-ar putea să „începi să le faci mai puțin bine”. Exemplele includ îmbrăcămintea.

„B” înseamnă comportament; o persoană poate deveni deprimată sau poate avea o dispoziție scăzută dacă devine frustrată de lucrurile pe care nu le mai poate face.

„C” se referă la funcția cognitivă; mai precis, este vorba despre capacitatea ta de a-ți reaminti informații din memoria pe termen scurt.

Dr Malik a explicat: „Funcția cognitivă este simptomul major la care se gândesc majoritatea oamenilor cu demența.

Acesta este într-adevăr în termeni de memorie și cheia este memoria pe termen scurt (uiți numele de oameni, locuri și lucruri. Acest lucru te poate face să simți că ceva nu este în regulă, dar nu poți să-l clasezi.”

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Dr Malik a adăugat: „O persoană cu demență își poate aminti în mod clar ce s-a întâmplat cu 20 până la 30 de ani în urmă, dar nu își va aminti ce sa întâmplat ieri sau chiar astăzi”.

„D” este pentru dezorientare, în termeni de „timp, loc sau persoană”, care se poate adăuga și la sentimentul de frustrat.

Ați putea avea dificultăți în „a numi oameni, locuri și a vă orienta în spațiu”.

ABCD-ul demenței

  • A – Activități
  • B – Comportament
  • C – Cunoașterea
  • D – Dezorientare

Modalități de a minimiza riscul de demență

Puteți trata factorii de risc majori: obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, a subliniat dr. Malik.

El a spus: „Dacă le tratați eficient, acest lucru vă va reduce riscul de a dezvolta și de a progresa în ceea ce privește demența”.

Măsurile de protecție suplimentare includ „folosirea creierului învățând o nouă limbă, jucând cărți și făcând cuvinte încrucișate”.

Dr Malik a spus: „Toată lumea ar trebui încurajată să facă aceste activități cognitive, precum și exerciții fizice.

„Izolarea socială este, de asemenea, o problemă majoră care poate înrăutăți mult demența, așa că dacă aveți oameni în jurul vostru care vă vorbesc, acest lucru vă poate ajuta la reducerea riscului de demență.”

Dr. Rayaz Malik este profesor de medicină la Weill Cornell Medicine din Qatar.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel