Din cuprinsul articolului
A fi conștient de semnele timpurii ale demenței înseamnă că poți deveni mai pregătit dacă i se întâmplă cuiva drag sau chiar ție. Experta în demență Emma Hewat a vorbit despre această afecțiune care schimbă viața.
„Schimbările de comportament sau problemele de limbaj pot fi indicatori inițiali ai demenței”, a dezvăluit Hewat.
Acestea apar treptat și se agravează încet în timp. Pe măsură ce demența progresează, veți observa schimbări în toate aspectele limbajului, gândirii, memoriei, emoțiilor și comportamentului, precum și unele probleme fizice.”
Cum putem ajuta o persoană diagnosticată cu demență?
Dacă o persoană dragă este diagnosticată cu demență, Hewat a spus: „Este important să încurajezi pe persoana iubită care trăiește cu demență să-și mențină mintea și corpul angajate într-o activitate”.
Kewat a adăugat: „Activitățile semnificative sunt vitale pentru a ajuta oamenii să dezvolte relații sociale și să rămână conectați la comunitatea lor”.
„Oamenii care trăiesc cu demență pot avea, de asemenea, dificultăți de comunicare, ceea ce înseamnă că ar putea avea nevoie de ajutor pentru a le spune altora lucruri importante despre viața lor.”
Acesta este motivul pentru care construirea unei povești de viață poate fi o modalitate „cu adevărat de impact” de a ajuta o persoană cu demență să comunice cu ceilalți.
Alte simptome ale demenței
Persoanele cu dementa au probleme cu gandirea si memoria, iar alterarea semnificativa a acestor functii cognitive afecteaza capacitatea de a gestiona intr-un mod optim viata de zi cu zi.
Iata care sunt principalele simptome ale dementei:
- probleme de memorie pe termen scurt:
- formularea repetitiva a acelorasi intrebari;
- incapacitatea identificarii unui anumit cuvant;
- probleme de orientare pe trasee familiare etc.
- dificultati in realizarea unor sarcini banale:
- reparatii minore in spatiul casei;
- plata facturilor etc.
- modificari ale personalitatii:
- stari depresive;
- agitatie;
- paranoia;
- schimbari ale dispozitiei etc .
Complicatii ale dementei
Dezvoltarea simptomelor specifice dementei poate cauza:
- Un consum de alimente precar. Persoanele cu dementa pot inceta sa mai manance, fiind afectat astfel aportul optim de nutrienti. In cele in urma, este posibil ca acestea sa nu mai poata mesteca sau inghiti alimentele consumate.
- Incapacitatea de a se ingriji. Pe masura ce dementa avanseaza, simptomele specifice pot interfera cu grija pentru igiena personala si aspectul fizic: imbaierea, imbracarea, periajul parului si al danturii, utilizarea toaletei, administrarea medicamentatiei recomandate.
- Provocari la adresa sigurantei personale. Activitati de zi cu zi pot prezenta un risc ridicat pentru persoanele cu dementa: condusul, gatitul, plimbatul.
- Decesul. Dementa in stadii avansate duce la coma si deces, ca urmare a dezvoltarii infectiilor in organism.