Categories: Expertul zilei

Expert boli metabolice și nutriție: acestea sunt tipurile de cancer care se pot dezvolta din cauza unei alimentații incorecte.

In tratamenul afectiunilor cronice, alimentația este mereu importanta deoarece pacientul este sfatuit sa adopte masuri ce-l pot ajuta sa aiba o mai buna rezistenta pe durata tratamentului precum si in ceea ce priveste preventia. In tratamentul cancerului, in mod specific, exista momente in care pacientii pot pierde foarte mult in greutate, lucru ce este corelat cu o mai proasta rata de supravietuire, de pilda.

Dr. Laura Ene, expert boli metabolice și nutriție, ne explică ce tipuri de cancer se dezvoltă din cauza alimentației dezechilibrate, dar și ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta unui pacient oncologic.

„Alimentaţia poate să ne ajute, dar nu poate să se manifeste de pe o zi pe cealaltă. Este nevoie de ani de disciplină, de ani de alimentație corectă și echilibrată pentru a putea spune că putem să prevenim această boală.

In prima faza, este recomandata o alimentatie echilibrata, variata, iar apoi dieta se adapteaza pentru a se contracara atat efectele bolii, cat si pe cele ale tratamentului. Se evita zaharul, dulciurile, sarea, alimentele care produc in acel moment constipatie sau diaree si cele care nu corespund altor afectiuni asociate de care sufera pacientul.

Tipurile de cancer care se dezvoltă din cauza unei alimentații dezechilibrate

„Doar câteva zile de alimentație sănătoasă pe an sau câteva zile pe săptămână nu ne ajută să prevenim cancerul.

Este nevoie de cel puțin 10-15 ani de alimentație corectă, chiar vegetariană ca să conteze la diminuarea riscului de cancer care are legătură cu alimentația. Nu orice tip de cancer are legătură cu alimentația”, atrage atenţia dr. Laura Ene.

„Vorbim despre cancere digestive, de colon sau sân. Acestea sunt tipurile de cancer cele mai expuse şi cele mai frecvent întâlnite într-o alimentație dezechilibrat”, mai spune dr. Ene.

Alimentaţia este importantă în prevenţia bolii, nu în vindecare

Alimentația, deși joacă un rol extrem de important, ea nu vindecă un pacient de cancer.

„În momentul în care boala s-a instalat, alimentația alunecă pe locul doi. Alimentația este importantă în prevenția și profilaxia primară, adică până să apară această modificare celulară.

Cancerul nu este altceva decât o grupare de celule care își pierd moartea programată. Și atunci se înmulțesc nelimitat în organism”, mai explică dr. Ene, expert în boli metabolice şi nutriţie.

Cum putem preveni această boală prin alimentație

O alimentaţie bogată în carne roşie procesată, precum carne de porc, vită, mezeluri sau produse de tip fast-food, pot crește riscul de cancer.

„Apariţia cancerului poate fi prevenită sau cel puţin ştim că o putem preveni prin diminuarea pe termen lung a consumului de alimente procesate, a consumului de carne roşie şi a tot felul de alimente de fast-food”, a spus expertul în nutriţie,

„La momentul diagnosticului cel mai important este tratamentul medicamentos şi tratamentul asociat, recomandat de medicul oncolog. Foate multă lume renunţă la carne în secunda în care află ca are acest diagnostic.

Dr. Ene: „Nu renunţati la carne dacă aveţi cancer”

Medicii oncologi susţin că renunţarea la carne poate face mai mult rău decât bine. O proteină de calitate, o proteină dintr-o carne crescută la țară, un pește de calitate sau o brânză de calitate, nu fac altceva decât bine unui corp care urmează să fie supus unui tratament greu de dus.

Totuși, vorbim despre un tratament care afectează imunitatea și chiar întregul organism.

Se știe că proteina de origine animală are cei mai buni aminoacizi și nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavului de cancer.

Desigur, putem găsi aceeași proteină de calitate și în regnul vegetal”, explică medicul.

Factorii care pot declanşa boala

„Nu toți care mănâncă fast-food sau alimente procesate fac cancer. Este vorba și despre predispoziția genetică, de încărcătura familială, de expunerea la poluanți, stres sau boli asociate.

Este un cumul de evenimente care se asociază pe parcursul vieții și care, la un moment dat, declanșează această problemă de sănătate”, a precizat dr. Laura Ene.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

11 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

30 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

51 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: