Din cuprinsul articolului
Rețelele sociale au cunoscut o adevărată explozie în ultimul deceniu, ajungând la miliarde de utilizatori la nivel mondial. Printre cei mai atrași de aceste mijloace de socializare sunt copiii, în ciuda unor indicii că un astfel de comportament nu este tocmai sănătos.
Un înalt oficial american din domeniul sănătății a lansat un avertisment dur pentru părinți, companiile de tehnologie și autoritățile de reglementare, afirmând că există tot mai multe dovezi că utilizarea rețelelor de socializare poate dăuna grav copiilor.
Reţelele sociale pot avea „efecte extrem de nocive” asupra sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor, a avertizat într-un raport publicat medicul-şef din Statele Unite, Vivek Murthy, cerându-le giganţilor din domeniul tehnologiei digitale să acţioneze.
Într-un lung raport, medicul-șef al SUA, Vivek Murthy, a declarat că, deși nu este lipsită de beneficii, „există indicii ample că social media poate avea, de asemenea, un risc profund de a dăuna sănătății mentale și bunăstării copiilor și adolescenților”.
Utilizarea social media de către tinerii din Statele Unite este aproape generalizată, până la 95% dintre adolescenți declarând că folosesc o platformă socială și mai mult de o treime spunând că fac acest lucru „aproape în mod constant”, potrivit Departamentului american pentru Sănătate și Servicii Umane.
Raportul arată că deși social media îi poate ajuta pe copii și adolescenți să găsească o comunitate pentru a se conecta, aceasta conține, de asemenea, „conținut extrem, inadecvat și dăunător”, care poate „normaliza” automutilarea și sinuciderea.
Documentul, citat de 360medical.ro, avertizează că rețelele de socializare pot perpetua nemulțumirile aspectului corporal, tulburările de alimentație și depresia și îi pot expune pe copii la hărțuirea online în timp ce aceștia trec printr-o etapă critică în dezvoltarea creierului.
El a făcut apel la factorii de decizie politică să consolideze standardele de siguranță în ceea ce privește social media și a îndemnat companiile de tehnologie să evalueze în mod responsabil impactul produselor lor asupra copiilor și să împărtășească datele cu cercetătorii.
De asemenea, el a sfătuit părinții să stabilească acasă zone fără tehnologie, pentru a promova comunicarea în persoană, și să educe copiii prin modelarea unui comportament online sănătos și responsabil.
Raportul vine într-un moment în care autoritățile din Statele Unite caută modalități de reglementare a utilizării rețelelor de socializare și de reducere a efectelor negative ale acestora în special asupra tinerilor.
La începutul acestei luni, statul american Montana a interzis utilizarea TikTok pe teritoriul său. Gigantul chinezesc de partajare video contestă decizia în instanță. Iar în martie, Utah a devenit primul stat american care a impus site-urilor de socializare să obțină acordul părinților pentru conturile utilizate de minori.
„Ne aflăm în mijlocul unei crize naționale de sănătate mintală a tinerilor, iar eu sunt îngrijorat de faptul că social media este un motor important al acestei crize – o criză pe care trebuie să o abordăm urgent”, a declarat Murthy.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…