Din cuprinsul articolului
Cafeaua slăbește. Potrivit medicului Jeffrey Gladd, daca adaugi un anumit ingredient în cafea, te ajută să te concentrezi mai bine, îți taie pofta de mâncare și îți îmbunătățeste metabolismul. Doctorul susține că dupa ce a început să consume cafea cu unt a pierdut în jur de 6 kilograme.
Dave Asprey, inventatorul acestei retete a numit-o „bulletproof coffee” cafeaua antiglont). Cafeaua combinata cu unt si cu ulei de palmier sau de cocos promite sa iti asigure energia de care ai nevoie pentru a face fata unei zile incarcate. In plus, aceasta pare sa fie un aliat de nadejde in programele de slabire, deoarece ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pe o perioada mai lunga de timp. Conditia e sa nu mai consumi nimic la micul dejun, in afara de aceasta cafea.
Untul, ulei de cocos si de palmier sunt usor absorbite de organism. Untul neutralizeaza pofta de mancare si ii furnizeaza creierului nutrientele necesare pentru a functiona la capacitate maxima.
Dave Asprey spune ca ideal este sa folosesti cafea bio, proaspat macinata si unt natural. Acesta mentioneaza ca aceasta conbinatie de ingredinete va oferi un gust mult mai bun decat orice caffe-latte pe care l-ai baut vreodata.
Iata reteta pentru a-ti prepara chiar acasa o cafea cu unt.
Ingrediente:
● 80 de grame de unt bio, fara adaos de sare;
● 15 mililitri de ulei de cocos sau de palmier;
● 500 de mililitri de cafea deja preparata.
Modul de preparare:
Intr-un blender se adauga untul, uleiul de cocos/palmier si cafeaua deja preparata. Acestea se mixeaza pana cand deasupra se formeaza un strat de spuma, ca in cazul unui caffe-latte. Apoi, se toarna bautura in cana.
Beneficii
Consumul de cafea, în cantități moderate, are o serie de beneficii pentru sănătate și poate reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă și a mai multor tipuri de cancer. Consumul de cafea poate reduce, de asemenea, probabilitatea apariției unor afecțiuni, cum ar fi boli hepatice, boala Parkinson și diabetul de tip 2.
Cafeaua de dimineață poate îmbunătăți concentrarea mentală și ne ajută să ne simțim mai alerți. Acest efect durează, de obicei, maximum câteva ore.
Cafeaua cu unt folosește un ulei MCT derivat din nucă de cocos. O revizuire din 2015 a mai multor lucrări științifice a scos la iveală că MCT-urile pot fi mai utile pentru pierderea în greutate decât alte tipuri de grăsimi, pe care le conțin majoritatea celorlalte uleiuri.
Promotorii acestei rețete de cafea susțin că se încadrează într-un plan alimentar ketogen, deoarece conține grăsimi, dar nu conține carbohidrați, iar organismul transformă uleiul MCT în cetone.
Dezavanteje
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă oamenilor să limiteze cantitatea de grăsimi saturate din dietă. Organizația declară că doar 5 până la 6% din calorii ar trebui să provină din grăsimi saturate, care reprezintă aproximativ 13 grame (g) de grăsimi saturate pe zi.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, untul nesărat conține aproximativ 7 g de acizi grași saturați. Cafeaua cu unt poate conține 2 linguri de unt. Aceasta totalizează 14 g de acizi grași saturați, ceea ce este peste limita cantității zilnice recomandată de AHA.
Consumul unor cantități mari de grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului din sânge. Colesterolul ridicat crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Cu toate acestea, nu toate grăsimile saturate sunt la fel. Deși, sunt bogate în grăsimi saturate, MCT-urile pot fi mai sănătoase decât alte tiprui de grăsimi.
Ideea este să beți consumați cafeaua cu unt ca alternativă la micul dejun. Cu toate acestea, înlocuirea unei mese cu o băutură poate cauza, pe termen lung, deficit de nutrienți.
Cafeaua, uleiul și untul nu conțin carbohidrați, proteine, fibre sau multe alte vitamine și minerale de care are nevoie o persoană.