Sari la conținut

Experimentul, finanțat de Johnson & Johnson, scos la iveală. Mai multe persoane, injectate cu azbest

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a contribuit la finanțarea unui experiment într-o închisoare, în anii 1960, când un grup de prizonieri majoritari negri din Pennsylvania au fost injectați cu azbest pentru a determina dacă substanța era sigură de utilizat în pudra de talc.

Documentele care confirmă implicarea companiei au fost obținute de Bloomberg, legând compania din New Jersey de experimente controversate conduse de doctorul Albert Kligman, un dermatolog de la Universitatea din Pennsylvania, ale cărui experimente umane au fost condamnate pe scară largă drept brutale și lipsite de etică. A murit în 2010, la vârsta de 93 de ani.

Deținuților de la închisoarea Holmesburg din Philadelphia, Pennsylvania, li s-a oferit 10 până la 300 de dolari – echivalentul a între 100 și 2.500 de dolari în banii de astăzi, – să participe la studiu – deși probabil că nu erau conștienți de riscul semnificativ pe care și-l asumau.

J&J, mii de procese din cauza pudrei de talc pentru copii

Cercetătorii au sperat să determine dacă azbestul ar putea fi utilizat în siguranță în pudra pe bază de talc, fără a provoca reacții negative la subiecți. Mulți participanți au fost însă grav răniți. Unul a fost Leodus Jones, a cărui fiică a descris că rănile sale sunt atât de șocante încât s-a transformat într-un „monstru”. Jones a murit în 2018, la vârsta de 74 de ani, după ce a suferit o viață de dureri îngrozitoare în urma experimentelor.

Dow Chemical, o companie de producție chimică cu sediul în Michigan au fost anterior și ele legate de aceste experimente. Aceasta este o altă controversă pentru J&J cu privire la produsele sale cu pudră pentru copii, deoarece firma se confruntă deja cu mii de procese în ultimii ani privind utilizarea talcului și potențialul său de a provoca cancer.

Firma a plătit deja miliarde în acorduri din cauza pudrei sale pentru copii, ajungând la faliment, la începutul acestui an.

„Regretăm profund condițiile în care au fost efectuate aceste studii și nu reflectă în niciun caz valorile sau practicile pe care le folosim astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt al J&J pentru Bloomberg.

„Fiind cea mai mare companie de asistență medicală din lume, abordarea noastră transparentă și diligentă a bioeticii se află în centrul a tot ceea ce promitem clienților noștri și societății.”

Kligman a recrutat zece prizonieri pentru studiul din 1971, pe care i-a injectat cu azbest amestecat cu talc în partea inferioară a spatelui.  Cei cărora li s-a injectat azbest crisotil au dezvoltat granuloame, răni pe corp cauzate de inflamații care semnalează adesea o problemă medicală mai profundă, a mărturisit un martor expert.

Alte studii considerate lipsite de etică au inclus un studiu din 1968 în care talcul depozitat în recipiente diferite a fost aplicat pe pielea a 50 de prizonieri – dintre care 44 erau de culoare neagră – pentru a vedea dacă tipul de depozitare a cauzat vreun efect negativ asupra pielii unei persoane.

Aceste experimente le-au provocat prizonierilor răni grave.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel