Indiferent de varietatea de pâine neagră aleasă – cea obţinută din făină de grâu integrală, specialităţile de tip graham, care sunt combinaţii de făină de grâu, secară, orz – toate sunt net superioare celei albe.
Motivul: varietăţile de pâine neagră conţin coaja boabelor, care este de până la 10 ori mai bogată în magneziu, de 2,5 ori mai bogată în fosfor şi în calciu, conţinând, în plus, vitamine din complexul B şi fibre vegetale.
Experiment: consumul de lungă durată a pâinii negre În spitalele franceze s-a realizat un experiment pe două loturi de pacienţi care sufereau de tulburări digestive: un grup a fost hrănit cu pâine neagră şi preparate din grâu integral; grupul martor a urmat un regim alimentar cu pâine şi produse făinoase obţinute din făină albă.
Rezultatele studiului au fost pur şi simplu uimitoare. În cazul pacienţilor care au consumat produse cu grâu integral, timp de câteva săptămâni, s-au remarcat următoarele efecte: o rezolvare mult mai rapidă a problemelor digestive; o reglare a greutăţii; dispariţia unor probleme dermatologice cronicizate; o stare de vioiciune şi tonus psihic (care nu s-au observat la grupul martor).
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că administrarea preponderentă a pâinii negre ar duce la înjumătăţirea problemelor digestive, şi nu doar a lor. Iată ce au descoperit cercetătorii în urma acestui experiment inedit, cu privire la consumul de lungă durată de pâine neagră:
– previne şi combate constipaţia şi colita;
– previne balonarea;
– previne cancerul tubului digestiv – fibrele vegetale pe care le conţine absorb materiile toxice de pe traseu şi le transportă pentru a fi eliminate, păstrând astfel „curăţenia” acestui tronson;
– ajută la scăderea spontană în greutate – pâinea neagră este mai săracă în calorii, iar fibrele alimentare din componența sa oferă o senzaţie de saţietate mai rapidă;
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…