Din cuprinsul articolului
Tusea este un reflex cu ajutorul căruia plămânii încearcă să elimine un corp străin din organism. Aceasta se poate manifesta și în cazul răcelilor și gripei, când mucusul obstrucționează căile respiratorii și provoacă dificultăți de respirație. Pentru a ameliora tusea, poți opta pentru expectorante naturale care să elimine eficient excesul de mucus din plămâni.
Anumite plante și alimente au un efect expectorant puternic și, de asemenea, fluidizează mucusul pentru a fi eliminat cu ușurință. Deși tusea este adesea tratată cu ajutorul siropurilor și produselor farmaceutice, este o alegere bună să alegi o metodă 100% naturală.
Cu toate acestea, nu uita să ceri sfatul medicului. Anumite tratamente naturale pot interacționa cu o serie de medicamente și, de asemenea, nu sunt recomandate în anumite condiții medicale sau pe termen lung.
Expectorante naturale pentru eliminarea mucusului
Lemnul dulce
Lemnul-dulce este o planta cunoscuta de pe vremea egiptenilor si apreciata pentru proprietatile medicinale. Este folosit si in prezent cu succes in afectiuni gastrice, dermatologice, in obezitate si in bronsite, traheite, faringite si tuse, cand este valorificat pentru efectul puternic de fluidificare a secretiilor traheo-bronsice si faringiene.
Muguri de pin
Mugurii de pin au o compozitie bogata in ulei volatil si o actiune farmacologica complexa, fiind expectorant, antispastic, antiinflamator, antiseptic, dezinfectant si modificator al secretiilor bronsice. Este unul dintre cele mai vechi remedii pentru tusea productiva, mai ales pentru ca nu are niciun fel de efecte secundare si poate fi utilizat in siguranta.
Remediu cu măr, miere și lămâie
O pastă preparată din măr, miere și lămâie este o soluție expectorantă eficientă care ameliorează tusea la copii și adulți. Efectul său antiinflamator și mucolitic stimulează eliminarea secrețiilor de mucus și curăță căile respiratorii, scrie Doza de Sănătate.
Ingrediente
- ½ măr copt
- Zeama unei jumătăți de lămâie
- 1 lingură de miere (25 g)
Mod de preparare
Fierbe mărul și pasează-l pentru a obține un piure.
Amestecă piureul cu zeama de lămâie și mierea și consumă remediul obținut de două ori pe zi.