Din cuprinsul articolului
Există vreo legătură între emoții și boala Alzheimer? La prima vedere ai spune că nu are nicio legătură, însă emoțiile joacă un rol crucial în dezvoltarea diferitelor tipuri de patologii.
Emoția este definită ca o reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă. este însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate. Emoția este clasificată ca un sistem de apărare, întrucât psihologic emoția afectează atenția, capacitatea și viteza de reacție a individului dar și comportamentul general. Mai mult, emoția este o stare mentală indusă de unul sau mai mulți stimuli interni sau externi.
Demențele de tip Alzheimer reprezintă cea mai frecventă formă de demență. Ele afectează aproximativ 1% din persoanele în vârstă de 65-70 de ani, 20% din persoanele între 85 și 90 de ani și 40% din persoanele de peste 90 de ani. Boala Alzheimer în sensul strict al cuvântului este o demență presenilă, care afectează persoanele după vârsta de 60 de ani.
Există vreo legătură între emoții și boala Alzheimer? Dr. Dafin Mureșanu vine cu explicații de specialitate.
„Da, este foarte important să menționăm că la specia umană emoțiile joacă un rol crucial în dezvoltarea diferitelor tipuri de patologii. Aici mă refer nu numai la patologia sistemului nervos central sau periferic, ci și la patologii în general”, a declarat Dr. Dafin Mureșanu în exclusivitate pentru DC Medical.
Domnul doctor spune că patologiile de tip cardiovascular și alte patologii de organ sunt în strânsă relație cu emoțiile „având în vedere axa complexă neur-psiho-imuno-endocrină. Cred că un rol important este și în cadrul unor procese de oncogeneză pentru că aici sistemul imun intervine plenar.
Așadar, rolul emoțiilor este unul fundamental. Vreau să vă spun că astăzi noi privim în special această parte de recuperare, nevoie de recuperare a pacientului, a pacientului uman după orice tip de afecțiuni, în integritatea sa. Aici mă refer de exemplu la accidentul vascular cerebral. Ne interesează nu doar recuperarea motorie, ci și recuperarea cognitiv-emoțională. Noi nu mai face astăzi o diferențiere majoră între cognitiv și emoțional. Știm că depresia merge mână în mână cu tulburarea cognitivă, mecanismele depresiei sunt comune din multe puncte de vedere cu mecanismele cognitive și așa mai departe”.
„Undeva există o integrare supremă la nivel emoțional, iar structurile emoționale și tulburarea emoțională acompaniază, precede sau urmează unei afectări de tip clasic organic. Tulburarea emoțională este o tulburare care are efecte măsurabile organice.
Pe scurt, dacă avem o problemă emoțională puternică, fie ca intensitate, fie continuu, fie de o anumită nuanță, aceste rețele neuronale suferă, nu mai comunică așa cum trebuie, se produce abolirea acelui sistem de anticorelare. Acel sistem de anticorelare nu se găsește doar la nivelul creierului intern și extern, ci în interiorul fiecărui modul există alte rețele care sunt anticorelate. Când se dezaliniază aceste rețele datorită traumelor emoționale, se vor reflecta în performanțe cognitive, în performanțe la nivel de circuite neuronale și se vor răsfrânge până la nivel de molecule și celule”, dezvlăluie Dr. Mureșanu și adaugă faptul că „Prin urmare componenta emoțională este fundamentală. Ea este reală, prezentă și suntem din ce în ce mai conștienți de efectele nocive”
Dr. Mureșanu ne spune că anumite centre de cercetare încearcă să demonstreze faptul că stresul ar fi un factor principal în declanșarea unor boli și nu unul secundar: „efectul tabasco, derulat la Universitatea din Telaviv încearcă să pună în evidență faptul că stresul este un factor de risc primar și nu un element care accelerează ceilalți factori de risc vascular: hipertensiunea arterială, tulburarea metabolismului lipidic”, potrivit DC Medical.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…