Din cuprinsul articolului
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a studiat experiențele aproape de moarte (NDE) ale pacienților resuscitați, analizând mii de relatări despre momente intense de conștiență, care apar după ce inima li s-a oprit. Parnia și echipa sa investighează aceste experiențe pentru a înțelege mai bine natura conștiinței în momente de moarte clinică.
Pacienții relatează trăiri profunde, inclusiv o revizitare a momentelor din viața lor, uneori simțite și din perspectivele altor persoane implicate în acele amintiri. Parnia susține că aceste experiențe sugerează o activitate cerebrală neobișnuită, care continuă chiar și după oprirea activității inimii și ar putea oferi noi indicii asupra naturii conștiinței.
Totuși, nu se poate afirma că aceste studii constituie dovezi ale existenței vieții de apoi, ci mai degrabă oferă o privire asupra felului în care conștiința poate funcționa în momente critice, sugerând că mai este încă mult de înțeles despre relația dintre creier și conștiință.
Cercetări care au implicat milioane de oameni
Parnia a desfășurat 30 de ani de cercetări care au implicat milioane de oameni, pentru a evalua unde se termină viața și unde începe moartea. El a declarat pentru Times Radio: „Milioane de oameni din întreaga lume au trecut prin această fază timpurie a morții și au fost readuși la viață. Am studiat acest lucru la câteva mii de oameni folosind multe metode științifice diferite”.
„Pacienții raportează în mod constant că, deși dintr-o perspectivă exterioară pare că nu există conștiință și că ar fi trebuit să fie morți, în interior trec printr-o nouă experiență. Ei simt că propria lor conștiință, propria lor personalitate, devine brusc vastă și mai lucidă, mai ascuțită. Sunt capabili să adune informații despre ceea ce li se întâmplă în timp ce medicii și asistentele încearcă să îi resusciteze”, a declarat cercetătorul.