Sari la conținut

Exclusiv Doctorul Zilei. Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, despre endometrioză: Endometrioza, boala care este mai greu de depistat decât cancerul

Prof. Dr. Elvira Brătilă
Sursă foto: Doctorul ZIlei
Prof. Dr. Elvira Brătilă, despre endometrioza

Endometrioza este o boală cu un spectru de simptome variat – de la dureri cronice în zona pelvisului și tulburări gastro-intestinale, la probleme urinare și neurologice, fapt care face ca, în numeroase cazuri, femeile care suferă de această boală să se adreseze medicilor din alte specialități decât ginecologia. Din acest motiv, diagnosticul poate ȋntârzia, ȋn medie, 5-7 ani. Femeile tinere, aflate ȋn perioada reproductivă, sunt afectate de infertilitatea cauzată de această afecţiune, estimativ 30-50% dintre pacientele diagnosticate cu endometrioză suferind și de infertilitate. Ȋn România, estimativ, 500.000 de femei suferă de endometrioză.

În cadrul celei de A VII-a ediții a Congresului European de Endometrioză (EEC 2024) , manifestare știinţică sub egida European Endometriosis League (EEL), desfășurată pentru prima oară în România la iniţiativa reputatului chirurg Prof. dr. Elvira Brătilă, fondator și coordonator al Endomedicare Academy, centru certificat european EuroEndoCert , 91 de specialiști din peste 30 de țări ale lumii au oferit cele mai noi informații  medicale despre endometrioză.

Prof. dr.Elvira Bratila
Sursă Foto: Doctorul Zilei

În acest context, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic premiat în cadrul Galei Premiilor Capital 2023 pentru introducerea în România a chirurgiei robotice în domeniul ginecologiei, a explicat pentru Doctorul Zilei care este gravitatea endometriozei, boala care afectează femeile prin durere cronică pelvină și infertilitate. 

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, fondator si coordonator al Endomedicare Academy, explică pentru Doctorul Zilei:

Endometrioza este cancer?

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: „ Endometrioza nu este cancer, dar este o boală cronică, ce prezintă risc de recidivă. Cu cât vârsta este mai tânără, cu atât mai mare este riscul de recidivă. Sigur că există și riscul de malignizare, teoretic destul de mic, în special, pentru localizările ovariene, dar endometrioza nu este cancer. Când primesc diagnosticul de endometrioză, pacientele nu trebuie să fie speriate că endometrioza este egal “infertilitate” sau că orice diagnostic de endometrioză înseamnă același lucru indiferent de cât de întinse sunt leziunile de endometrioză”.

Exclusiv Doctorul Zilei: Cât de eficiente sunt medicamentele pentru prevenirea afecțiunii?

Prof. Dr. Elvira Brătilă
Sursa foto: Doctorul Zilei

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: „Tratamentul medical în endometrioză este eficient asupra simtomatologiei, în proportie de 60% din cazuri. Există formele de endometrioză profundă, formele severe de endometrioză care nu o să dispară sub tratament medical. Stagnăm evoluția bolii, prevenim apariția altor leziuni și realizăm management-ul eficient al simptomelor”.

Care sunt simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă care să conducă pacienta către medicul ginecolog?

Dr. Brătilă
Sursă foto: Doctorul Zilei

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: „ Simptomele sunt destul de variate, poate că acesta este și motivul pentru care endometrioza este greu de diagnosticat. Primele simptome apar odată cu durerea la menstruație, durerea la contactul sexual (dispareunia), dar nu înseamnă că numai acestea sunt simptomele pentru endometrioză. Pot să apară și alte simptome: simptome gastrointestinale, care de multe ori trimit pacienta la gastroenterolog sau simptome urinare, care trimit pacienta frecvent la consultul urologic, până să ajungă la un diagnostic de endometrioză. Dacă medicul are experiență în diagnosticul acestei boli și experiență în evaluarea a sute de paciente cu această boală, va pune un diagnostic mult mai repede prin prisma simptomatologiei și al unui examen clinic efectuat corect”.

De ce apare endometrioza și ce trebuie făcut în momentul când o depistăm?

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: „Avem cel puțin cinci teorii care încearcă să explice apariția endometriozei și, în același timp, a adenomiozei. Sunt două patologii care se leagă și coexistă în cele mai multe cazuri, tocmai pentru că nu avem o singură teorie care să explice de ce apar aceaste boli. Avem, ȋncă, multe necunoscute. Mai importantă decât cauza, care ar explica de ce apare boala, o ȋntrebare relevantă pentru evoluţia/parcursul cazului, ar fi de ce anumite forme de endometrioză au capacitatea evolutivă și sunt agresive, iar altele se autolimitează chiar și în lipsa unui tratament medical. Cred că este mult mai important să începem să recunoaștem, să găsim aceste fenotipuri ale pacientelor cu endometrioză. Sigur, s-au făcut pași foarte importanți, apare un test din salivă, de pildă, l-ai făcut și ai primit diagnosticul de endometrioză. Nu înseamnă aproape nimic. Un simplu diagnostic de endometrioză nu este suficient.

După stabilirea diagnosticului de endometrioză, cum trebuie să procedeze pacienta, unde să se adreseze pentru tratamentul bolii?

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: “În primul rând, după ce ai pus diagnosticul de endometrioză, trebuie să stabilești unde sunt localizate leziunile, cât de întinse sunt, ce impact au asupra organismului, unde sunt localizate. Toate acestea trebuie judecate într-un context clinic pe care numai experiența clinică le poate integra. Ceea ce trebuie să înțeleagă pacientele cu endometrioză este faptul că pacienta este unică. O femeie nu seamănă cu alta, de aceea și tratamentul trebuie personalizat în funcție de caracterisicile bolii și de factorii care pot să afecteze fertilitatea, care depind foarte mult de rezerva ovariană. Foarte multe paciente când află de diagnosticul de endometrioză încep să citească, din diferite surse. Primul impact pe care ȋl au cu informaţia pe această temă sunt cazurile dificile și atunci, influenţate de alte opinii, alegerile sau deciziile devin dificile pentru ele. Drumul nu este dificil de fapt, dacă știi să-l faci împreună cu un expert în endometrioză”.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, aduce clarificări legate de intervenţiile chirurgicale de endometrioză:

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: „În momentul în care indicația este de tratament chirurgical în endometrioză, pacienta trebuie să aleagă cu mare grijă. Noi, în centrul Endomedicare Academy, singurul centru din București certificat european EuroEndoCert, am încercat să explicăm acest concept One-stop-shop, o primă intervenție care să excizeze toate leziunile de endometrioză. De ce? Pacientele cu endometrioză suferă intervenții chirurgicale repetate, de cele mai multe ori incomplete, care nu ȋndepărtează toate leziunile de endometrioză și acest lucru conduce la riscul intervențiilor repetate și la afectarea fertilității mai mult decât o face boala în sine. De aceea, când iei decizia de tratament chirurgical, trebuie să-ți asumi că tu, chirurgul, trebuie să vezi toate leziunile de endometrioză, eventual, dacă ai nevoie de specialități conexe, să le ai în preajmă, să poți să-i oferi pacientei cea mai bună alternativă chirurgicală, atât în ceea ce privește boala, cât și în ceea ce privește fertilitatea”.

În cazul femeilor care au devenit mame, endometrioza poate cauza din nou probleme?

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: Sarcina nu determină dispariția leziunilor de endometrioză. Pe durata sarcinii și alăptării, există o perioadă atât de dispariție sau de reducere a simptomelor, cât și o ușoară involuție a simptomatologiei. În medie, cam la trei ani după naștere, simptomele încep să reapară, leziunile încep să devină active. Pot să rămână insule de celule de endometru care să înceapă din nou să prolifereze.

Ați sesizat în ultimul an o creștere a numărului de cazuri de endometrioză?

Prof. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: Mijloacele tehnologice de care dispunem astăzi ne-au ajutat să identificăm boala mult mai frecvent, fără să știm dacă este mai frecventă sau a fost și înainte, dar cazurile erau nediagnosticate. Ȋn prezent, ne este mult mai la îndemână să diagnosticăm șendometrioza. Ȋn ultimii 15 ani, există o conștientizare a acestei boli, este mult mai bine definită la nivelul corpului medical și ȋn rândul pacientelor.

Exclusiv Doctorul Zilei. Ce aduce nou marele eveniment ce a avut loc în Capitală?

Prof. dr. Elvira Brătilă, Medic primar Obstetrică Ginecologie: Evenimentul a adus în prim plan pe harta lumii România, ca țară în care avem centre care diagnostichează și tratează foarte bine endometrioza. Am adus aproape de specialiștii noștri experţi internaționali din centrele de referinţă specializate ȋn endometrioză, fapt care ne ajută să conștientizăm ȋn rândul colegilor, specialiști în Obstetrică-Ginecologie, această patologie. Este un pas înainte în buna îngrijire medicală a pacientelor cu endometrioză. Prin intermediul acestor manifestări știinţifice, urmărim să up-gradăm informaţia medicală, venind cu cele mai recente date, pentru a le putea oferi pacientelor care se confruntă cu endometrioza o bună îngrijire medicală și o ȋmbunătăţire a calităţii vieții.”, explică Prof. Elvira Brătilă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel