Sari la conținut

Excesul de grăsime în aceste zone crește riscul de Alzheimer și Parkinson

grasime
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Excesul de grăsime în anumite zone crește riscul de boli

Risc crescut de Alzheimer și Parkinson. Șe știe că excesul de greutate corporală crește riscul de boli neurodegenerative, dar un studiu a relevat că nu doar greutatea totală contează întotdeauna, ci compoziția corpului.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o acumulare mai mare de grăsime pe burtă sau brațe prezintă un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer și Parkinson în comparație cu cei cu un nivel mai scăzut de grăsime în aceste zone.

Risc mai mare de Alzheimer și Parkinson pentru persoanele cu grăsime în anumite zone

De asemenea, studiul publicat în revista American Academy of Neurology subliniază că întărirea mușchilor din aceste puncte fierbinți de grăsime poate oferi efecte protectoare, sugerând că exercițiile fizice direcționate ar putea fi o strategie cheie în reducerea riscului.

„Aceste boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson afectează peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume, iar acest număr este de așteptat să crească pe măsură ce populația îmbătrânește, așa că este esențial să identificăm modalități de a modifica factorii de risc pentru a dezvolta unele instrumente preventive”, dr. Huan Song, autorul studiului de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, a declarat într-un comunicat de presă.

„Acest studiu evidențiază potențialul de a reduce riscul oamenilor de a dezvolta aceste boli prin îmbunătățirea compoziției lor corporale. Intervențiile direcționate pentru a reduce grăsimea din trunchi și brațe, promovând în același timp dezvoltarea sănătoasă a mușchilor, pot fi mai eficiente pentru protecția împotriva acestor boli decât controlul general al greutății”, dr. a spus Song.

Cercetătorii au urmărit 412.691 de participanți, cu o vârstă medie de 56 de ani de peste nouă ani. La început, au măsurat compoziția corporală a fiecărei persoane, notând mărimea taliei și șoldurilor, puterea de prindere, densitatea osoasă și grăsimea față de masa slabă.

Persoanele cu forță musculară mare au avut cu 26% mai puține șanse de a dezvolta aceste boli

În timpul studiului, 8.224 de participanți au dezvoltat boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, alte forme de demență și boala Parkinson.

  • În rândul bărbaților cu niveluri ridicate de grăsime abdominală, rata de incidență a fost de 3,38 la 1.000 de persoane-an, comparativ cu 1,82 la 1.000 de persoane-an pentru cei cu niveluri scăzute.
  • Pentru femei, ratele au fost de 2,55 pentru niveluri ridicate de grăsime din burtă și 1,39 pentru niveluri scăzute. Anii persoană ajută la cuantificarea numărului de persoane din studiu și a duratei participării acestora.

După ce au luat în considerare diverși factori, cercetătorii au descoperit că indivizii cu niveluri ridicate de grăsime abdominală aveau cu 13% mai multe șanse de a dezvolta boli neurodegenerative în comparație cu cei cu niveluri mai scăzute. Cei cu niveluri ridicate de grăsime pe brațe s-au confruntat cu un risc crescut cu 18%.

În schimb, persoanele cu forță musculară mare au avut cu 26% mai puține șanse de a dezvolta aceste boli, comparativ cu cei cu forță musculară mai mică.

Cercetătorii atribuie legătura dintre compoziția corpului și bolile neurodegenerative, parțial, apariției unor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, în timpul studiului. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel