Un studiu publicat în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că, în cazul adulților, cu cât este mai mare numărul de antibiotice prescrise de medic, de-a lungul anilor, crește și riscul ca aceștia să facă diabet de tip 2.
Cercetătorii danezi de la spitalul Gentofte au analizat fișele medicale ale peste un milion și jumătate de pacienți, dintre care aproximativ 180.000 sufereau de diabet de tip 2. În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, fișele me- dicale arătau o frecvență mai mare cu care aceștia urmaseră un trata-ment cu antibiotice, față de per- soanele fără diabet. În cazul anti-bioticelor cu spectru restrâns, cum e penicilina V, de exemplu, riscul era cel mai crescut. Explicația constă în faptul, cunoscut deja din studii anterioare, că antibioticele distrug bacteriile „bune” din stomac, făcând astfel mai grea sar- cina metabolizării zahărului – una dintre principalele probleme cu care se confruntă pacienții care suferă de diabet zaharat.
90% dintre pacienţii cu diabet au forma 2 a bolii, care face ca pancreasul să nu mai secrete insulină, hormonul care reglează nivelul glucozei din sânge