Exagerăm cu igiena? Cât e suficient și când începem să exagerăm atunci când ne referim la igiena personală. Folosim multe produse pentru îngrijirea corpului de la gel de duș la șampon, loțiuni de tot felul, demachiant, uleiuri de corp etc.
Folosite cu măsură și corect alese ele ne sunt de folos, însă pot deveni și sursa unor neplăceri devenind dăunătoare pielii, generând prurit, inflamații, erupții acneice.
Nu doar lipsa unei igiene deficitare poate provoca, prin urmare, probleme pielii, ci și excesele.
Dacă epiderma este fragilă, indicate sunt produsele ce au în compoziție agenți tensio-activi, care nu fac multă spumă, dar curată delicat pielea. Sărurile de baie, de exemplu, nu sunt recomandate pentru o utilizare prea frecventă fiindcă favorizează apariția alergiilor cutanate.
Ocupam un loc codaș în Europa la capitolul igienă a cavității bucale. Un periaj corect se face însă după fiecare masă, iar periuța trebuie schimbată o dată la trei luni, indiferent de uzura ei. O perfectă înseamnă folosirea aței dentare.
Bețișoarele care au la capete bumbac pentru curățarea urechilor pot provoca rupturi ale timpanelor. Bețișoarele sunt contraindicate și pentru faptul că pot rămâne firișoare de bumbac pe conductul auditiv, care, cu timpul, determină apariția infecțiilor și a dopurilor de cerumen. Curățarea ar fi bine să se facă, mai degrabă, cu un prosop curat, iar o toaletare simplă a conductului auditiv, prin pulverizarea unei cantități mici de soluție salină, o dată pe săptămână.
Spălatul nărilor, prin aspirarea de apă, de mai multe ori, zilnic accelerează uscăciunea mucoasei locale. Această procedură este indicată numai după o expunere la praf sau poluare intensă și obligatoriu dacă sunteți răciți. O toaletare a cavitatilor nazale, prin pulverizarea unei cantități infime de ser fiziologic, ajută la eliminarea microbilor, la degajarea cailor respiratorii.
Spălatul mâinilor este o condiție esențială pentru menținerea sănătății. Din păcate, nu toată lumea este conștientă de acest lucru. Este indispensabilă igienizarea înainte și după folosirea toaletei, înainte de masă, după efectuarea unei activități manuale, după contactul cu un animal etc.
Din punct de vedere medical, dușul trebuie făcut seară, iar pentru copii, o îmbăiere, seară, este de ajuns, însă nu trebuie să dureze prea mult, iar apa nu e bine să fie prea caldă, deoarece pielea este acoperită cu un strat lipidic care trebuie menținut. Când acesta este diminuat, pot apărea simptome precum mâncărimile, descuamarea, fragilitatea. Aplicați un strat de crema dacă este necesar.
Pentru igiena intimă nu se recomandă folosirea produselor ce conțin substanțe iritante, precum parfumul, și nici a absorbantelor interne. Toaletarea internă și folosirea preparatelor antiseptice modifică echilibrul florei bacteriene.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…