Grăsimea VISCERALĂ expune o persoană la un risc crescut de boli de inimă, Alzheimer, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și colesterol ridicat. Citirea etichetelor alimentelor este crucială, deoarece multe produse conțin cantități șocante de grăsimi trans, care au un impact direct asupra acestui tip de grăsimi.
Grăsimea corporală viscerală, cunoscută și sub denumirea de grăsime abdominală, este grăsimea stocată adânc în interiorul abdomenului, înfășurată în jurul organelor, inclusiv ficatul și intestinele. Reprezintă aproximativ o zecime din toată grăsimea stocată în organism. O dietă bogată în grăsimi trans afectează direct grăsimea viscerală a unei persoane. Prin urmare, prin eliminarea acestui tip de aliment puteți ajuta la arderea grăsimilor viscerale.
Deși carnea și produsele lactate pot conține o cantitate mică de grăsimi trans naturale, grăsimile trans adăugate artificial sunt cele mai îngrijorătoare datorită prezenței și conținutului lor ridicat în unele alimente.
Aceste grăsimi trans sunt cel mai frecvent introduse în alimente prin uleiuri parțial hidrogenate (uneori denumite PHO) în timpul procesului de fabricație.
Adăugarea de grăsimi trans poate ajuta la prelungirea perioadei de valabilitate a anumitor alimente, dar se știe că provoacă ravagii în grăsimea de pe abdomen.
Producătorii de alimente au folosit în trecut ulei parțial hidrogenat în floricelele de porumb care pot fi făcute la microunde din cauza punctului său de topire ridicat, care menține uleiul solid până când punga de floricele de porumb este pusă la microunde.
Ca urmare a interzicerii recente a grăsimilor trans, producătorii au trecut la uleiuri fără grăsimi trans.
Totuși, dacă aveți niște floricele de porumb la microunde în cămară pe care le-ați achiziționat înainte de intrarea în vigoare a interdicției, cel mai probabil conțin grăsimi trans.
Asigurați-vă că alegeți soiuri de floricele de porumb cu microunde care au un conținut scăzut de sodiu și nu conțin uleiuri parțial hidrogenate sau aditivi.
Unele uleiuri vegetale pot conține grăsimi trans, mai ales dacă uleiurile sunt hidrogenate.
Deoarece hidrogenarea solidifică uleiul, aceste uleiuri parțial hidrogenate au fost folosite mult timp pentru a face margarină.
Prin urmare, multe tipuri de margarină de pe piață în ultimii ani erau bogate în grăsimi trans.
Pentru a reduce consumul de grăsimi trans din margarină și uleiuri vegetale, evitați produsele care conțin uleiuri parțial hidrogenate sau alegeți uleiuri mai sănătoase precum uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de cocos.
Produsele de copt, cum ar fi brioșe, prăjituri, produse de patiserie și plăcinte sunt adesea făcute cu un înlocuitor vegetal sau margarină.
Înlocuitorul vegetal ajută la producerea unui aluat mai moale, mai pufos. De asemenea, este mai ieftin și are o durată de valabilitate mai lungă decât untul sau untura.
Până de curând, atât înlocuitorul vegetal, cât și margarina erau făcute din uleiuri parțial hidrogenate.
Din acest motiv, produsele de patiserie au fost în mod tradițional o sursă comună de grăsimi trans.