Din cuprinsul articolului
Derivat din scoarța de scorțișoară, acest condiment aromat ia două forme comune: scorțișoara de Ceylon și scorțișoara cassia. În timp ce scorțișoara de Ceylon – sau scorțișoara „adevărată” – este produsă în principal în Sri Lanka, scorțișoara cassia este originară din regiunile din Asia de sud-est și este cea pe care tindem să o găsim pe rafturile magazinelor. Cercetările au sugerat o posibilă legătură între consumul de scorțișoară și ameliorarea diferitelor probleme digestive sau reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, dovezile existente nu sunt definitive.
Adesea ne gândim la interacțiunile medicamentoase ca la efecte secundare legate de utilizarea combinată a mai multor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau a suplimentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC).
Deși acest lucru este cu siguranță adevărat, alimentele pe care le consumăm pot determina și ele interacțiuni medicamentoase negative. Ați auzit vreodată cum că sucul de grapefruit nu se comportă întotdeauna bine cu alte medicamente? Același lucru se poate spune și despre scorțișoară atunci când vine vorba de medicamentele cu statine pentru tensiunea arterială, informează Healthline.
Consumul de scorțișoară și medicamente cu statine poate cauza probleme la ficat
Medicamentele cu statine sunt utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol al pacienților. Luat zilnic, medicamentul acționează prin blocarea producției de colesterol de către ficat, precum și prin eliberarea organului de orice exces de colesterol. Prin administrarea acestor medicamente, pacienții cu risc devin mai puțin predispuși la accident vascular cerebral sau atac de cord.
Dar asigurați-vă că vă informați medicul despre toate medicamentele pe care le utilizați înainte de a începe o rețetă de statine – și nu vreți să omiteți nici plantele sau suplimentele pe care le luați.
O cercetare din 2015 publicată în American Journal of Case Reports a detaliat cazul unei femei în vârstă de 70 de ani care luase un medicament cu statine pentru tratamentul bolii coronariene timp de câteva luni înainte de a începe să folosească suplimente de scorțișoară cu o săptămână înainte de a fi internată în spital pentru dureri de stomac, diaree și vărsături. S-a stabilit că pacienta dezvoltase hepatită (inflamație a ficatului) în urma utilizării combinate a medicamentelor cu statine și a suplimentelor de scorțișoară.
Scorțișoara conține cumarină
Cauza bolii a fost atribuită conținutului de cumarină din scorțișoara cassia (prin intermediul American Journal of Case Reports). Atunci când este ingerat în exces, acest compus poate provoca toxicitate hepatică. În plus, în cazul pacienților care iau medicamente care scad glicemia pentru diabet, scorțișoara poate exacerba aceste efecte, ceea ce poate duce la hipoglicemie (glicemie scăzută).
Consumul de scorțișoară în cantități obișnuite, pe care le putem amesteca ocazional într-o porție de pâine prăjită sau într-o ceașcă de cidru de mere, nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare.
În general, se consideră că este sigur să consumați până la 0,05 miligrame de cumarină pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi.
În funcție de greutatea cuiva, această limită poate fi adesea respectată cu doar 1 linguriță de scorțișoară cassia. Deși scorțișoara cassia este considerabil mai bogată în cumarină decât scorțișoara de Ceylon, ambele ar trebui totuși consumate cu atenție și doar din când în când.
Dacă aveți afecțiuni de bază, consultați-vă cu medicul dumneavoastră în ceea ce privește consumul de scorțișoară.