Sari la conținut

Evită alimentele supra-procesate pentru a-ți menține creierul sănătos

Fast-food
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Alimente periculoase pentru sanatate

Evită alimentele supra-procesate! Persoanele care mănâncă fast-food și alte alimente ultra-procesate au un risc crescut de a face accident vascular cerebral și tulburări cognitive. Acest lucru a fost descoperit de oamenii de știință de la Spitalul General Massachusetts (MGH), SUA.

Rezultatele studiului au fost prezentate pe site-ul clinicii, iar publicația științifică a fost publicată în revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, Neurologie.

Alimente care distrug creierul

Mancarea de tip fast food
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După cum subliniază oamenii de știință, alimentele foarte procesate au devenit omniprezente în magazine în ultimele decenii. Acestea sunt alimente la care se adaugă grăsimi, amidon, zaharuri, săruri și uleiuri hidrogenate pentru a îmbunătăți gustul, aroma și prelungirea termenului de valabilitate.

Pe măsură ce această piață alimentară crește, la fel este și setul de dovezi clinice care leagă alimentele ultra-procesate de afecțiunile adverse de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, obezitatea și diabetul.

Descoperirile obținute de oamenii de știință

Descoperirile obținute de oamenii de știință din Massachusetts se bazează pe o analiză a datelor de sănătate a 30.000 de adulți de-a lungul unui deceniu care au fost revizuiți în acea perioadă. Participanții au completat chestionare despre ceea ce au mâncat și au băut.

Oamenii de știință și-au studiat apoi cu atenție dietele și le-au împărțit în patru grupuri: de la cele mai puțin procesate alimente, la cele mai procesate.

Participanții cu date dietetice incomplete sau nevalide au fost excluși din studiu. Un total de 14.175 de voluntari au fost examinați pentru declin cognitiv și 20.243 au fost evaluați pentru riscul de accident vascular cerebral la începutul studiului.

Ambele grupuri nu au avut antecedente de probleme de sănătate similare. S-a constatat că alimentele supra-procesate cresc riscul de accident vascular cerebral cu 9% și accelerează declinul cognitiv cu 12% atunci când sunt consumate în cantități mari.

1.108 au avut un accident vascular cerebral

Până la sfârșitul studiului, 768 de persoane au fost diagnosticate cu tulburări cognitive și 1.108 au avut un accident vascular cerebral. Tulburările cognitive sunt asociate cu modificări ale funcțiilor creierului, cu ajutorul căruia o persoană percepe lumea și el însuși în ea în ea în mod rațional și procesează mental informații. Consecințele sunt deteriorarea memoriei și reducerea activității intelectuale.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel