Sari la conținut

Evită aceste mâncăruri!Cresc riscul de afecțiuni cardiace şi accident vascular cerebral

Dieta dr. Oz.

Consumul de alimente prăjite vă poate crește riscul de boli cardiace majore și accident vascular cerebral, potrivit unei noi analize a cercetărilor existente, conform CNN.

În comparație cu cei care au mâncat cel mai puțin, persoanele care au consumat cele mai multe alimente prăjite pe săptămână au avut un risc cu 28% mai mare de evenimente cardiovasculare majore, un risc cu 22% mai mare de boli coronariene și un risc crescut de 37% de insuficiență cardiacă, potrivit studiu publicat în revista Heart.

Fiecare porție săptămânală suplimentară de 114 grame sau ½ ceașcă de alimente prăjite a crescut riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu 3%, boli de inimă cu 2% și insuficiență cardiacă cu 12%, a constatat studiul. O porție medie de cartofi prăjiți McDonald’s, de exemplu, este de 117 grame.

Mancare prajita si grasimile trans

Când mâncarea este prăjită, aceasta absoarbe o parte din grăsimea din ulei, crescând potențial caloriile. În plus, alimentele prăjite și procesate comercial pot conține adesea grăsimi trans, create printr-un proces industrializat care adaugă hidrogen în uleiurile vegetale lichide pentru a le face mai solide (gândiți-vă la margarina).

Industria alimentară iubește grăsimile trans, deoarece sunt ieftine de produs, rezistă mult timp și conferă alimentelor un gust și o textură grozave.

Pe lângă alimentele prăjite, veți găsi grăsimi trans în crema de cafea, prăjituri, cruste de plăcinte, pizza congelată, prăjituri, biscuiți și alte zeci de alimente procesate.

Studiile efectuate privind riscul aparițiilor unor boli

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral. Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Riscul sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore

Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

 

Este important să ne alegem alimentele cu atenție, dar în România nu suntem în pericol să cumpărăm margarină care conține acizi grași trans dăunători. Din păcate, doar puțini oameni știu că produsele alimentare precum margarina, inclusiv produsele Upfield (Rama, Becel, Delma) conțin acizi grași trans într-o cantitate neglijabilă. De mulți ani, numai produsele care respectă regulamentele europene privind acizii grași trans pot fi comercializate în România.

Acest lucru înseamnă că numai produsele ce se încadrează în limita de 2g de conținut de acizi grași trans / 100g de conținut de grăsimi pot fi vândute în România, iar toate margarinele respectă deja acest lucru, inclusiv cele vândute de Upfield. Prin urmare, aceste produse alimentare nu pot fi asociate cu efectele negative ale acizilor grași trans asupra sănătății. Încă din 1995, predecesorul lui Upfield, Unilever, a luat decizia fără precedent de a elimina treptat grăsimile trans, ca răspuns rapid la cercetările care arătau că efectele grăsimilor trans asupra nivelului de colesterol erau cel puțin la fel de nefavorabile ca cele ale acizilor grași saturați. Upfield va continua să urmeze această practică și să o facă o prioritate.

Principalele ingrediente din margarină sunt uleiurile și grăsimile vegetale, care conțin, de asemenea, acizi grași nesaturați vitali pe care organismul nu îi poate produce singur. De exemplu, uleiurile de rapiță și de in de înaltă calitate folosite la fabricarea unor margarine conțin în mod natural acizi grași omega-3, iar uleiul de floarea-soarelui este un ingredient important în producția de margarină, datorită conținutului ridicat de vitamina E și acizi grași omega-6. Ingredientele valoroase sunt păstrate și în timpul procesului de fabricație, deoarece implică practic amestecarea ingredientelor la rece.

Este, de asemenea, mai puțin cunoscut faptul că grăsimile conțin în mod natural acizi grași trans și se găsesc în carne și în produse lactate, cum ar fi smântâna sau untul. Mai mult, chiar și uleiul de măsline presat la rece conține urme de grăsimi trans. Gătitul la temperaturi înalte poate provoca, de asemenea, formarea acizilor grași trans în timpul preparării meselor acasă, astfel încât este imposibil să îi eliminați complet dintr-o dietă normală, diversificată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel