Din cuprinsul articolului
Băuturi alcoolice care cresc riscul de gută. Un nou studiu arată că anumite băuturi alcoolice pot crește riscul de a dezvolta guta, o formă dureroasă de artrită.
Guta este cea mai comună formă de artrită inflamatorie ce apare atunci când acidul uric rezidual se acumulează în articulații.
Bărbații care beau de cel puțin de cinci ori pe săptămână au un risc de două ori mai mare de a face gută decât cei care consumă mai puțin de o dată pe săptămână, potrivit cercetătorilor din China, care au analizat obiceiurile a peste 400.000 de rezidenți din Marea Britanie.
Pentru femei, consumul mai frecvent de alcool este asociat cu un risc „moderat crescut” de gută, conform descoperirilor publicate în JAMA Network Open.
Există destul de mulți factori de risc pentru gută. Unii factori de risc sunt genetici. Există unii oameni care au acid uric ridicat și, în ciuda a ceea ce ar face, au un risc mai mare de gută, considerată la un moment dat „boala regilor”.
„Bărbații au un risc mai mare de gută decât femeile. Femeile care sunt în postmenopauză au un risc mai mare decât femeile care sunt în premenopauză. Anumiți factori dietetici și consumul de alcool și genetica și sexul sunt toți asociați cu guta”, a explicat dr. Diane Horowitz, care nu a fost implicat în noua cercetare, pentru nypost.com.
Era deja un fapt cunoscut că alcoolul crește riscul de gută și poate declanșa atacuri recurente. Cercetătorii noului studiu au explorat modul în care diferitele băuturi alcoolice afectează riscul de gută la bărbați și femei.
Astfel, consumulanumnitor băuturi alcoolice a fost legat de un risc mai mare de gută în rândul ambelor sexe. Printre acestea se numără:
Dintre acestea, berea și cidrul au prezentat cea mai puternică asociere cu riscul de gută, arată studiul. Băuturile spirtoase au crescut mai mult riscul de gută pentru femei, în timp ce vinul roșu a adus un risc „modest mai mare” de gută pentru bărbați.
Au existat unele limitări ale studiului, inclusiv faptul că participanții și-au raportat consumul de alcool cândva între 2006 și 2010. Nu este clar cum și dacă obiceiurile lor de consum s-au schimbat în timp.
Guta poate fi gestionată prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, limitarea alimentelor asociate cu guta, inclusiv carnea roșie, carnea de organe și unele fructe de mare și consumul mai mult de apă.
În plus, există medicamente care ajută la prevenirea crizelor de gută.
Dacă cineva crede că are gută sau că a mai avut crize de gută înainte, ar trebui să-și vadă medicul de familie sau să vadă un reumatolog și să obțină ajutor cu guta pentru a preveni viitoarele crize și guta repetitivă.
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…