După perioada de post, cu toții așteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de bucatele Crăciun. Din păcate, de multe ori exagerăm iar unii dintre noi ajungem în spital cu probleme mari din cauza alimentelor în exces.
Dar pana la urma, Craciunul tine doua zile, dar tu te poti bucura mai mult timp de delicioasele preparate culinare. Nu te forta sa mananci tot pe 25 si 26 decembrie, le poti savura si in zilele ce urmeaza. De altfel, si Revelionul e o zi de sarbatoare, nu?
Aperitivele
Pe cat de delicioase, pe atat de periculoase. Toate acele gustari traditionale din carne de porc nu fac altceva decat sa iti umfle stomacul.
Da, daca hotarasti sa te rezumi doar la aperitive la cina de Craciun, poti manca din fiecare. Daca, totusi, ti-ai propus sa mananci sarmale si cozonac, ai putea sa lasi toba, piftia, lebarul si alte bunatati pentru micul dejun.
Asa, te bucuri si de o masa delicioasa in a doua zi de Craciun, dar te simti si mai bine cu stomacul.
Snacksuri, gustări
Alune, foietaje, chipsuri si alte crocantele. Toate ti-ar putea da senzatia ca „doar gusti”, insa iti vor aduce un aport mare de calorii, provocand si un disconfort alimentar.
Tine cont ca te poti bucura de astfel de gustari oricand pe parcursul anului, atunci cand esti in miscare si ai nevoie de un aport suplimentar de energie. Cand stai la masa, de vorba cu familia, nu ai nevoie de acele extra calorii.
Pâinea
Avand atat de multe optiuni culinare printre aceste mancaruri de Sarbatori, cu siguranta te poti abtine de la paine. Si drept rasplata, nu vei suferi de balonare din cauza glutenului, iar starea ta de spirit va fi mult mai buna.
Cocktailurile
Par nevinovate, un paharel de visinata, ca sa „ai pofta”, un vin fiert, un lichior facut de matusa sau adus de unchiul din strainatate.
Insa toate aceste amestecuri de bauturi nu doar ca te vor face sa te simti ametita, dar te vor balona. Alcoolul contine zahar, iar glicemia creste. Rezultatul? O stare de sanatate deloc grozava, notează andreearaicu.ro.