Din cuprinsul articolului
AUTISM ROMANIA -Asociația Părinților Copiilor cu Autism a organizat în 29 februarie 2024, la București, Primăria Sector 1, București, evenimentul care a marcat închiderea proiectului „Tinerii cu Autism-Voce pentru incluziune”, derulat în perioada ianuarie 2023-februarie 2024.
La eveniment au participat tineri autiști, beneficiari ai proiectului și părinții acestora, reprezentanți ai unor autorități și instituții centrale și locale: Casa Națională de Asigurări de Sănătate-CNAS, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități-ANPDPD, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului si Adopții-ANPDCA, ai DGASPC-urilor, voluntari în proiect.
In cadrul evenimentului am prezentat principalele realizări în proiect, precum și perspectivele pe care le avem pentru a continua și dezvolta rezultatele acestui proiect în beneficiul tinerilor autiști, al familiilor lor, al comunității.
Am menționat câteva dintre cele mai importante rezultate și resurse create în proiect:
În cadrul proiectului a fost creată, editată și Carta Alba a Tinerilor cu autism/autiști, care cuprinde și Rezoluția tinerilor autiști, document programatic, care punctează drepturile, nevoile, situația actuală, oportunitățile și lipsurile sistemice care afectează viața tinerilor, direcții de acțiune, un document care are ca obiective:
„Un proiect pilot deosebit, prin care am creat condiții și am pilotat o metodologie pentru a creste capacitatea în primul rând a tinerilor autiști de a deveni o Voce, dar și a familiilor lor.
Ne bucurăm că AUTISM ROMANIA le-a putut oferi tinerilor autiști oportunitatea de a înțelege importanta promovării nevoilor proprii, a drepturilor, de a forma sau dezvolta abilități de autoreprezentare/selfadvocacy, și de a învăța cum să facă acest lucru. Și părinții au putut să-și dezvolte abilitățile de advocacy, pentru a putea promova mai eficient nevoile copiilor lor care nu o pot face singuri, de a le apăra drepturile.
Am creat și instrumente de învățare în acest sens, dar am și oferit sprijin efectiv pentru a începe propriile acțiuni de advocacy pentru drepturile copiilor lor. Iar comunicarea cu autoritățile și cu publicul larg pe diferite canale și evenimente organizate, a contribuit la creșterea nivelului de informare, conștientizare a problematicii tinerilor autiști, a nevoilor lor specifice, sensibilizarea față de nevoile acestora, stimulare a implicării active a autorităților și a celorlalți actori din ecosistemul tinerilor autiști în problematica specifică acestei categorii de vârstă, din perspectiva drepturilor, a calității vieții.
Tinerii autiști trebuie să se facă auziți și ascultați, iar noi prin proiect i-am susținut în acest sens: Sloganul „Nimic despre noi fără noi„, trebuie să devină realitate și în cazul comunității autiste. „ Liuba Iacoblev, președinte
Toți participanții, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor centrale și locale, au manifestat deschidere pentru a continua comunicarea începută în acest proiect și de a colabora cu AUTISM ROMÂNIA pe diferite aspecte din cele reliefate de participanți sau cuprinse în documentele elaborate în proiect.
A fost deschisă calea unor discuții mai aplicate pe teme de interes pentru comunitatea autistă, de exemplu la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului si Adopții-ANPDCA, unde AUTISM ROMANIA a fost invitată sa participe la un grup consultativ pe tema prevenirii instituționalizării.
Totodată am fost încântați să anunțăm pe beneficiarii noștri faptul că vom continua activitățile desfășurate în proiectului ajuns la final, datorită faptului că AUTISM ROMANIA a încheiat un protocol de colaborare cu DGASPC Sector 1.
Colaborarea ne va permite să oferim în continuare sprijin tinerilor autiști din București, dar și să perfecționăm și dezvoltăm acest program, care poate fi un model de bună practică și pentru alți furnizori de servicii publici sau privați.
Evenimentul de închidere a proiectului a fost găzduit de Primăria Sector 1, căreia îi mulțumim pentru susținere.
Proiect derulat de Asociaţia Autism România – Asociația Părinților Copiilor cu Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este creșterea capacității actorilor relevanți din ecosistemul tinerilor cu TSA (tineri cu TSA, părinții tinerilor, autorități și instituții publice cu competențe relevante, tineri tipici, alți actori comunitari) de a se cunoaște, coordona și colabora în vederea unei mai bune implicări a tinerilor cu TSA în viața comunității și a unei mai bune participări a acestora la procesele decizionale care le afectează viața, în susținerea propriilor nevoi, de a deveni activi în combaterea excluziunii sociale.
Mai multe informații despre proiect se pot găsi la https://autismromania.ro/tinerii-cu-autism/
AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism are o experiență de peste 20 de ani în advocacy în autism, iar activitățile noastre sunt comunicate pe pagina de facebook AUTISM ROMÂNIA și pe site-ul nostru autismromania.ro.
Persoana de contact: Liuba Iacoblev, telefon: 0731816880
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…