Din cuprinsul articolului
Doar șapte tsunami-uri au lovit Spania începând cu anul 365 d.Hr., însă experții avertizează că tsunami-ul cel mare este pe drum în următorii 30 de ani.
Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO (COI) avertizează cu o certitudine de 100% că un tsunami de peste un metru va lovi Marea Mediterană în următorii 30 de ani, titrează EuroNews.
Ziarul spaniol La Razon relatează că zona periculoasă este falia Averroes de sub Marea Alboran – aproximativ la jumătatea distanței dintre coasta Málaga și nordul Africii.
Un cutremur aici ar putea provoca valuri de șase metri, care ar ajunge în Spania în doar 21 de minute. În cel mai optimist scenariu, locuitorii de pe coastă ar mai avea la dispoziție doar 35 de minute pentru a fugi în interior.
Cât de letal ar fi un tsunami în Marea Mediterană?
De la începutul secolului al XX-lea, au avut loc aproximativ 100 de tsunami-uri în Marea Mediterană și în mările înconjurătoare, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din numărul total de tsunami-uri din lume pentru această perioadă.
Tsunami-urile din Atlanticul de Nord-Est sunt mai puțin frecvente, deși un cutremur cu magnitudinea de 8,5 în 1755 a declanșat un tsunami care a distrus cea mai mare parte a Lisabonei în Portugalia, Cádiz în Spania, părți din Maroc și a atins sud-vestul Cornwall în Regatul Unit și Irlanda.
Și, deși un tsunami de un metru sau chiar de șase metri ar putea să nu fie la scara evenimentului din Oceanul Indian din 2004, care a ucis peste 230 000 de persoane și a strămutat alte 1,7 milioane, sau a tsunami-ului japonez din 2011, care a provocat pagube de aproximativ 243 de miliarde de dolari (225 de miliarde de euro), ar fi totuși o urgență.
„Nu ne așteptăm la valuri de 20 de metri, ca în Japonia, Chile sau Sumatra, ci mai degrabă la unul sau doi metri”, a declarat Hélène Hébert, coordonator național al CENtre d’ALerte Tsunami (CENALT) din Franța.
„Ceea ce este extrem de periculos nu este doar altitudinea tsunami-urilor, ci și fluxurile de apă – și inundațiile, care pot provoca daune plajelor, porturilor și străzilor. Dacă este vorba de un port mic și malul este foarte jos, un tsunami ar putea fi mai perfid.”
Un tsunami în Marea Mediterană ar ajunge în doar 21 de minute
Pascal Roudil, coordonator tehnic la CENALT, a declarat pentru Euronews Green la începutul acestui an: „Tsunami-urile pot ajunge destul de repede”. Un cutremur în largul coastei Málaga ar declanșa un tsunami care ar lovi țărmul în 21 până la 35 de minute.
„În vestul Mediteranei”, a adăugat Roudil, „dacă avem un cutremur lângă Algeria, acesta va traversa marea într-o oră și 15 minute.
„De asemenea, deși tsunami-urile noastre nu sunt la fel de mari ca în Pacific, nu este nevoie de valuri înalte de 30 de metri pentru a avea pagube și răniri. Chiar și 50 de centimetri pot fi periculoși pentru înotători”, adaugă el.
Ce planuri sunt în vigoare pentru dezastrele naturale europene, cum ar fi tsunami-urile?
Franța are deja un plan de alertă roșie pentru primele 15 minute după un tsunami, prin CENALT, înființat în 2012.
În 2022, UNESCO a întreprins o misiune în Insulele Eoliene, în largul coastei Siciliei, pentru a investiga riscul reprezentat de vulcanii subacvatici. Aceștia ar putea provoca tsunami catastrofale, afirmă vulcanologul Francesco Italiano de la Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia din Italia.
În Spania, Planul de stat pentru protecția civilă împotriva riscului de tsunami dispune de un sistem de alertă rapidă pentru identificarea cutremurelor subacvatice și de un plan de coordonare a răspunsurilor autorităților pentru a asigura siguranța populației.