Estrogenul este hormonul feminității. După 40 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație.
Fitoestrogenii au structura chimică similară estrogenilor și pot substitui rolul hormonilor. Nu toți fitoestrogenii sunt la fel, unii au efecte estrogenice, alții exact pe dos. Așadar, unii cresc nivelul estrogenului în corp, alții îl reduc.
Din cauza acțiunii lor complexe, fitoestrogenii sunt poate cele mai controversate subiecte în sănătate și nutriție.
Te poate interesa și:
În timp ce unii specialiști spun că un aport mare de fitoestrogeni poate duce la dezechilibru hormonal, cele mai multe dovezi sunt în favoarea lor.
Multe studii asociază fitoestrogenii cu o scădere a colesterolului, cu îmbunătățirea reacției la menopauză, cu scăderea riscului de osteoporoză și a câtorva tipuri de cancer, inclusiv cel de sân. Sursa
Cele mai bune 11 surse
Semințele de in
Soia și edamame (păstaia de soia) – bogate în fitoestrogeni și izoflavoni
Fructele uscate: curmale, prune, caise
Semințele de susan
Usturoiul
Piersicile
Fructele de pădure: căpșunii, merișoarele, zmeura
Tărâțe de grâu
Tofu
Legumele crucifere – conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza
Tempeh – boabe fermentate de soia
Fitoestrogenii se găsesc în multe legume și fructe. Pentru a crește nivelul de estrogen, atunci când este necesar, adică în perioadele de pre-menopauză și menopauză, încearcă să îi adaugi în alimentație și să îi consumi susținut.