Din cuprinsul articolului
Detectarea precoce joacă un rol esențial în supraviețuirea cancerului pulmonar, deoarece îmbunătățește semnificativ șansele de succes ale regimului de tratament. Cancerul pulmonar detectat într-un stadiu incipient poate duce la o rată de vindecare de până la 80 până la 90%.
Tomografia computerizată (CT) ca instrument de diagnosticare a cancerului pulmonar a arătat rezultate promițătoare, cu o rată de supraviețuire la 20 de ani de 80%. Cu toate acestea, rata medie de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar este de până la 18,6%, în principal pentru că doar 16% dintre cazuri sunt diagnosticate precoce.
Prin urmare, detectarea și intervenția precoce sunt cruciale pentru vindecare în cazul cancerului pulmonar.
Dr KVVR Lakshmi, MD & Sr Consultant Biochimie la TRUSTlab Diagnostics, a enumerat câteva teste importante pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar.
Screening-ul cu CT cu doză mică (LDCT) și cu raze X toracice este foarte recomandat pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, în special la persoanele care sunt fumători activi sau au un istoric de fumat. Deși aceste metode de screening sunt eficiente, este posibil să nu detecteze toate cancerele pulmonare și nu toate cancerele detectate vor fi în stadii incipiente.
De asemenea, testele de sânge de rutină nu sunt suficiente pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, dar ajută la identificarea mutațiilor genetice la persoanele deja diagnosticate cu boală. Mutațiile genetice comune testate includ EGFR, KRAS și ALK.
Pentru diagnosticul definitiv, markerii tumorali joacă un rol semnificativ. Acestea se găsesc în țesuturile tumorale obținute prin biopsii. Deși nu există markeri tumorali ideali pentru identificarea cancerului pulmonar, aceștia pot servi ca indicatori în diagnosticul cazurilor suspecte.
Markerii utilizați în mod obișnuit sunt peptidele de eliberare a pro-gastrinei (PGRP), enolaza specifică neuronului (NSE), antigenul de carcinom cu celule scuamoase (SCCA), fragmentele solubile de citokeratină 19 (CyFRA 21-1) și antigenul embrionar de carcinom (CEA).
S-a observat că acestea prezintă o sensibilitate considerabilă la cancerul pulmonar atunci când sunt utilizate fie individual, fie ca o combinație de 2 sau 3 și astfel ajută la detectarea bolii.
Cancerul pulmonar are un impact profund asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și facând chiar și sarcinile simple dificile.
Prevenirea cancerului pulmonar este posibilă prin adoptarea de obiceiuri sănătoase precum:
Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, contribuind la aproximativ 80 până la 90% din decesele cauzate de cancer pulmonar. Renunțarea la fumat și adoptarea unui stil de viață sănătos pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer și pot promova bunăstarea generală.
Angajarea în activități aerobe precum mersul pe jos, alergarea sau săritul cu coarda poate oferi antrenamente eficiente pentru inimă și plămâni.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…