Din cuprinsul articolului
Încă de la apariția variantei Omicron, specialiștii în sănătate au fost îngrijorați în privința protecției oferite de vaccinurile anti-COVID actuale. Mutațiile pot deveni rezistente, iar varianta Omicron nu face excepție.
Într-adevăr, varianta Omicron este mai rezistentă în fața vaccinurilor anti-COVID actuale.
De fapt, medicii recomandă un vaccin pe bază de ARNm (Pfizer, Moderna), în detrimentul vaccinului Johnson&Johnson. Se pare că cel din urmă nu oferă o protecție ridicată împotriva variantei Omicron.
Cu toate acestea, doza booster cu ARNm poate stimula răspunsul sistemului imunitar și poate consolida protecția obținută, în cazul în care ești vaccinat cu Johnson&Johnson.
Moderna, pe de altă parte, a anunțat recent că doza booster protejează în mod eficient de noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.
Booster-ul Moderna, eficient împotriva Omicron
Moderna transmite că doza booster a vaccinului său COVID-19 pare să protejeze împotriva variantei cu răspândire rapidă Omicron în testele de laborator și că versiunea actuală a vaccinului va continua să fie „prima linie de apărare a Moderna împotriva Omicron”, potrivit Reuters.
Producătorul vaccinului a spus că decizia de a se concentra asupra vaccinului actual, mRNA-1273, a fost determinată parţial de rapiditatea cu care se răspândește varianta recent descoperită.
Compania încă intenționează să dezvolte un vaccin special pentru a proteja împotriva Omicron, pe care speră să-l testeze în studiile clinice la începutul anului viitor.
„Avem acum disponibil 1273”, a spus Dr. Paul Burton, reprezentant al Moderna, într-un interviu, adăugând că „Este extrem de eficient și extrem de sigur. Cred că va proteja oamenii în perioada următoare de vacanță și în aceste luni de iarnă, când vom cunoaşte cea mai severă presiune a tulpinii Omicron”.