Este cunoscut faptul că tutunul conține peste o mie de compuși chimici, iar fumul rezultat din arderea țigaretelor conține peste 4.000 de compuși, dintre care 60 sunt cancerigeni, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu, ea subliniind că un element esențial în dieta fumătorului trebuie să fie antioxidanții – vitamina C și vitamina E.
„Consecințele fumatului asupra sănătății femeii pot fi extrem de grave: cancerul pulmonar, cancerul de esofag, faringe, laringe, cancerul bucal, cancerul de sân, cancerul uterin, dezechilibre hormonale, amenoree, dismenoree, osteoporoză, malformații congenitale. (…) S-a demonstrat clinic faptul că majoritatea populației fumătoare consumă alimente care conțin prea puțină vitamina E și B6, iar în mod special femeile care fumează nu au un aport suficient de acid folic, fier, calciu și zinc și de aceea este foarte important ca în dieta femeii care fumează să se regăsească aceste substanțe protectoare, fie sub formă de alimente, fie sub formă de suplimente”, a afirmat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, un element esențial în dieta zilnică a fumătorului trebuie să fie antioxidanții: vitaminele C și E.
„Până nu demult s-a considerat că și beta-carotenul este benefic fumătorilor, însă studiile clinice recente arată că de fapt acesta este dăunător pentru sănătatea acestei categorii de populație. Așadar, antioxidanții au rol protector în ceea ce privește apariția și evoluția cancerelor, bolilor coronariene, cataractei sau a disfuncțiilor cognitive. Anumite componente ale țigării favorizează oxidarea celulară, apariția stresului oxidativ și implicit a radicalilor liberi care produc efectiv atacul la nivel celular și apariția bolilor (în special a cancerului)”, a declarat Alexandrescu.
Ea a susținut că vitamina C este recomandabil să fie suplimentată pentru fumători, deoarece se consideră că nicotina inhibă absorbția vitaminei C. „Nicotina crește de fapt viteza metabolică și deci și procesele prin care vitamina C este metabolizată. Persoanelor care fumează li se recomandă așadar o suplimentare a vitaminei C de 300 mg/zi”, a spus nutriționistul.
În opinia sa, din alimente sau din suplimente, persoanele care fumează trebuie să își asigure aportul de vitaminele C, E, B1, B2, B5, B6, picolinat de zinc și coenzima Q10. De asemenea, suplimentele de tipul Ginkgo Biloba sunt foarte eficiente.
Sursa: Agerpres
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…