Sari la conținut

Ești femeie și ai peste 40 de ani? Nu ignora niciodată aceste 5 semne care pot indica afecțiuni grave

boala
Sursa foto: decisepoate.ro
Sanatatea femeilor

Femeile peste 40 de ani. Corpul femeilor trece prin câteva schimbări majore de-a lungul vieții. Începutul ciclului menstrual marchează una dintre schimbările masive în corpul femeilor, iar sfârșitul acestuia, cunoscut și sub numele de „menopauză”, nu face excepție.

Anii care au precedat menopauza, cunoscuți și sub denumirea de perimenopauză, sunt anii în care majoritatea femeilor experimentează schimbări în corpul lor care le afectează drastic stilul de viață. Perimenopauza, care introduce menopauza, marchează sfârșitul anilor reproductivi la femei.

Perimenopauza schimbă masiv stilul de viață al femeilor peste 40 de ani

În timpul perimenopauzei, ovarele unei femei nu mai produc ovule și există o scădere a hormonilor sexuali feminini, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Pierderea acestor hormoni sexuali feminini lasă un impact sistemic asupra sănătății femeilor, în special asupra sănătății cardiovasculare.

Estrogenul are un beneficiu de protecție pentru inimă, iar pierderea acestuia poate afecta unii dintre factorii de risc specifici pentru sănătatea inimii, care includ colesterolul crescut, tensiunea arterială ridicată și creșterea în greutate.

Prin urmare, este important să fiți conștiente de semnalele roșii care ar putea indica un atac de cord actual sau viitor și riscul de accident vascular cerebral. Atenuarea riscului pentru ambele necesită, de asemenea, să ai încredere în instinctele tale.

Următoarele semne sunt 5 simptome prevalente la care ar trebui să fiți atente odată ce au trecut de 40 de ani și ai intrat sau nu în perimenopauză.

insomnie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne de alarmă ale femeilor peste 40 de ani: 1. Oboseală cronică

Oboseala cronică la femeile de peste 40 de ani este mai frecventă decât orice alt simptom. În timp ce perimenopauza și menopauza și modificările hormonale din acea perioadă contribuie direct la starea constantă de epuizare, și alte simptome o pot declanșa.

Anemia, o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase sau celulele roșii din sânge nu funcționează corespunzător, este o cauză frecventă de oboseală, în special pentru femeile de vârstă fertilă.

În plus, fibromialgia, o afecțiune care provoacă durere larg răspândită, insomnie și oboseală, afectează mai mult de 3,7 milioane de americani, iar marea majoritate sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani. O deficiență a acestei vitamine esențiale poate provoca sindromul de oboseală cronică.

menopauza
Sursă foto: Shutterstock

2. Bufeuri

Majoritatea femeilor încep perimenopauza la 40 de ani, iar unele experimentează bufeuri și transpirații nocturne în această perioadă. Bufeurile încep de obicei înainte de ultima menstruație a femeii și apar timp de 2 ani sau mai puțin pentru 80% dintre femei.

Majoritatea femeilor continuă să aibă bufeuri timp de 4-10 ani după menopauză, dar acestea devin mai puțin frecvente și mai severe. Bufeurile simt ca o creștere bruscă a temperaturii corpului, împreună cu transpirație și piele înroșită.

De asemenea, pot provoca palpitații ale inimii, amețeli și transpirații nocturne. Bufeurile sunt cauzate de modificarea nivelului hormonal, în special de o scădere a estrogenului. Hipotalamusul, care reglează temperatura corpului, devine mai sensibil la schimbările de temperatură și declanșează o bufeă pentru a răci corpul.

Nu toate femeile care trec prin menopauză au bufeuri, iar factorii de risc nu sunt clari. Cu toate acestea, unii factori care pot crește riscul includ fumatul, obezitatea și rasa.

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Depresie

Depresia este o afecțiune frecventă care poate afecta femeile peste 40 de ani, în special în perioada perimenopauzei și menopauzei. Simptomele depresiei la femeile de peste 40 de ani pot include:

  • tristețe,
  • deznădejde,
  • rușine,
  • disperare.

În plus, mânia și iritabilitatea, pierderea interesului pentru activități, somnul prea mult sau prea puțin, fluctuațiile în greutate, anxietatea, ideea de sinucidere, disprețul de sine, dificultăți de concentrare și scăderea interesului sexual sunt, de asemenea, indicative ale depresiei.

respiratie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Dificultăți de respirație

Dificultățile cronice de respirație la femeile de peste 40 de ani pot avea multe cauze. Afecțiunile pulmonare, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), emfizemul, fibroza pulmonară, hipertensiunea pulmonară sau pneumonia și/sau afecțiunile cardiace cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, cardiomiopatia, disfuncția diastolică, disfuncția ventriculară sistolică sau ritmurile anormale pot contribui la dezvoltarea afecțiunii la femeile peste 40.

Alte afecțiuni precum obezitatea, sănătatea precară, decondiționarea, boala pulmonară interstițială, revărsatul pleural, cancerul sau afecțiunile neuromusculare și amiloidoza cardiacă (o afecțiune în care proteinele amiloide se acumulează în inimă, provocând rigiditate și presiune) sunt, de asemenea, factori care induc dificultăți cronice de respirație.

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Migrenă

Migrenele sunt mai frecvente la femeile de peste 40 de ani din cauza fluctuațiilor hormonale în timpul perimenopauzei și menopauzei. Modificările hormonale sunt un motiv important în spatele acesteia.

Nivelurile de estrogen și progesteron fluctuează în timpul perimenopauzei, ceea ce poate declanșa migrene. Migrenele menstruale pot fi mai severe, mai lungi și mai susceptibile de a recidiva în această perioadă.

Alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, somnul slab, stresul și anxietatea, pot declanșa, de asemenea, migrene. Migrenele încep de obicei în adolescență, ajung la vârf în anii 40 și devin mai puțin o problemă după această vârstă.

Alți factori care pot contribui la migrene includ tensiunea la nivel mental sau fizic, distragerile senzoriale, cum ar fi luminile strălucitoare, deshidratarea și medicamentele care afectează fluxul sanguin.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel