Andreea Ciulac
De cele mai multe ori, întâlnirea persoanei iubite necesită efort, nicidecum noroc. Ca să vă găsiți jumătatea, renunțați la șabloanele de frumusețe, frecventați locuri noi și vindecați-vă rănile sufletești
Științific vorbind, primăvara este sezonul dragostei. Zilele însorite îi binedispun pe oameni, iar ceasul biologic dă semnalul de împerechere. Într-o societate în care grijile zilnice ne fac să trecem cu vederea până și schimbările de anotimp, este musai să ne facem timp pentru dragoste și să o căutăm în locurile potrivite.
„Odată cu maturizarea, oamenii sunt tentați să creadă că astfel de aspecte ale vieții nu pot fi programate sau controlate și că țin și de noroc. Dacă în timpurile trecute, părinții erau cei care aranjau formarea cuplurilor, prezentul ne oferă libertatea de a alege”, explică Monica Burcea, psihoteraput și trainer formator.
1 Încheiați-vă socotelile cu trecutul
Primii pași în căutare unui partener de viață, explică acesta, este renunțarea la așteptările nerealiste și curățenia în „bagajul” emoțional strâns în urma relațiilor amoroase anterioare, dar și a celor familiale: „De multe ori, traumele trecute (despărțiri, pierderi) acționează ca un scut de apărare. Astfel, persoanele care au suferit din cauza unei relații tind să fie mult mai circumspecte atunci când apare posibilitatea unei noi iubiri, iar cele care au asistat la divorțul părinților în copilărie pot avea tendința de a fugi de implicații”.
Este important să știm totuși ce anume căutăm la un partener de cuplu, altfel există riscul ca unele iubiri să se transforme treptat în relații de tipul părinte-copil.
„Din dorința de a rezolva cât mai multe probleme ale gospodăriei, o femeie se transformă inconștient în «mamă», în timp ce partenerul ei de cuplu se depersonalizează și devine treptat un «copil». Ajunge apoi să se întrebe de ce bărbatul nu mai are inițiative și de ce a dispărut pasiunea din cuplu”, mai arată psihoterapeutul Monica Burcea.
2. Fără combinații după tipar
Atrageți mereu iubiți posesivi, geloși sau iuți la mânie, deși ați încercat să-i evitați cu orice preț? Cu puțină bunăvoință, tiparul poate fi spart.
„Răspunsul poate avea rădăcini împletite în relația cu părinții sau cu traumele aferente copilăriei. În astfel de cazuri este necesară recalibrarea psihică: acordarea de șanse și persoanelor care până acum păreau neinteresante, schimbarea locurilor frecventate, schimbarea abordării”, mai arată psihoteraputul Monica Burcea.
Înainte de toate însă, dacă vrem să avem parte de sinceritate, trebuie să rezistăm tentației de a ne „cosmetiza” defectele: „Dacă ne dorim o relație sănătoasă de cuplu, este important să le oferim celorlalți o imagine cât mai clară a ceea ce suntem. În caz contrar, după o perioadă de timp, efortul de a ține ascunse anumite aspecte va deveni frustrant și celălalt se poate simți trădat descoperindu-le. În majoritatea cazurilor, dacă lucrurile nu merg bine de la început sunt șanse mici ca ele să se îmbunătățească pe parcurs, deși multe persoane se auto-conving să creadă că «în timp va fi bine»”.
3. Găsește-ți timp pentru socializare
Prima conversație cu partenerul perfect poate avea loc în cele mai ciudate momente și conjuncturi. „Este important să îți aduni forțele, să îți faci curaj și să te mobilizezi să ieși din casa pentru activități diverse: sport, plimbare, un film, o cafea. E greu de crezut că partenerul pe care îl cauți va apărea din senin la ușa ta, dar important este să nu uiți că și el te caută”, glumește specialistul.
4. Frecventează locuri noi
Rutina casă-loc de muncă este un real obstacol în calea dragostei. O persoană care-și caută jumătatea este musai să iasă în lume. „Acest aspect te poate ajuta să cunoști oameni noi, să descoperi ce mai este nou și îți încarcă bateriile cu energie”, spune psihoterapeutul.
5 Site-urile matrimoniale
Relațiile care s-au legat „online” pot fi de durată, însă la început este nevoie de discreție și câteva măsuri de siguranță. „Alege un site cunoscut, și limitează-te la fotografii obiective. Cel mai important: păstrează datele personale și informațiile intime pentru întâlniri reale”.
Ghidulprimei întâlniri
l În general, bărbații sunt cei care propun locul întâlnirii. O femeie se așteaptă inconștient ca cel cu care se întâlnește să dea dovadă de siguranță și spontaneitate. Pentru o primă întâlnire este important să alegeți un loc mai puțin zgomotos, accesibil, unde să puteți purta o conversație.
l Zâmbește, fă mici complimente, ascultă. Nu-ți întrerupe interlocutorul și nu vorbi în același timp cu acesta. Concentrează-te la ce-ți spune pentru a putea interveni cu un comentariu la momentul potrivit și caută să privești în ochi.
l Atenție la aspectul vestimentar. Alege-ți hainele în funcție de locul unde mergeți. Atenție la cantitatea de parfum, la bijuterii și la accesorii.
Adu-ți aminte că scopul nu este acela de a-l impresiona pe celălalt într-un sens negativ.
l Încearcă să nu întârzii sau dacă totuși se întâmplă din motive independente de tine, anunță printr-un mesaj.
l Încearcă să nu faci exces de alcool. Asta creează din start o impresie nefavorabilă.
l Evită să vorbești de rău despre propriile tale relații, indiferent cât de mult ai suferit. Este mult prea devreme pentru astfel de detalii. Nu face comparații cu foști sau foste persoane din trecutul tău. Fiecare om este unic, deci nu trăi în trecut și bucură-te de ceea ce îți oferă prezentul.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…