Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce Crăciunul se apropie, mass-media este plină de povești de sănătate sezoniere. Dar ne pot îmbolnăvi cu adevărat brazii noștri de Crăciun?
Potrivit unei multitudini de știri și articole din ultimul deceniu, brazii de Crăciun sunt o sursă gata de mucegai, care poate face ravagii în tractul respirator și poate strica distracția noastră de vacanță.
Aceasta poate fi o problemă pentru aproximativ 13% din populația Statelor Unite care este afectată de alergia la mucegai. Dar studiile citate sunt departe de a fi extinse, iar alergia la mucegai nu este îngrozitor de bine înțeleasă.
Deci, trebuie să aruncați priviri îndoielnice către coniferele voastre de Crăciun atent decorate sau totul este un hype de sărbători?
Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din America (AAFA), „[Dacă] aveți o alergie care apare pe parcursul mai multor sezoane, este posibil să fiți alergic la sporii mucegaiului sau a altor ciuperci.”
Sporii vin într-o varietate de forme și dimensiuni și sunt mereu prezenți în mediul nostru – atât în interior, cât și în exterior. Pot exista peste 1 milion de specii de ciuperci care locuiesc pe planeta noastră, dintre care puțin peste 100 de familii sau genuri pot provoca alergie la mucegai.
Principalii vinovați, însă, sunt doar patru: Alternaria, Cladosporium, Penicillium și Aspergillus.
Sporii de mucegai devin periculoși atunci când ating niveluri critice. Acesta este cazul persoanelor care au o alergie la mucegai, precum și celor cu alte alergii sau astm, unde expunerea la mucegai poate servi ca declanșator secundar și poate agrava simptomele.
Vremea și nivelurile noastre de lumină afectează compoziția și nivelurile speciilor individuale de spori, care sunt în flux constant. Cunoștințele noastre despre nivelurile critice de spori sunt departe de a fi extinse, dar studiile au sugerat că pentru Alternaria, nivelurile pot fi de până la 100 de spori pe metru cub, în timp ce pentru Cladosporium, este de 3.000 de spori pe metru cub.
Totul a început în 1970, când dr. Derek M. Wyse a publicat o lucrare intitulată „Alergia la pomul de Crăciun: studii de mucegai și polen” în Canadian Medical Association Journal.
El a descoperit că aproximativ 7% dintre persoanele alergice au văzut o creștere a simptomelor când au avut un brad de Crăciun în casa lor.
Cu toate acestea, când a măsurat varietatea de spori de mucegai în 10 case festive, a găsit rezultatele în mare măsură neconcludente, deoarece tipul de mucegai pe care l-a găsit în case variază. Cu toate acestea, a fost inventat termenul de alergie la pomul de Crăciun.
Iarna înregistrează un vârf anual al răcelilor, focarelor de gripă și atacurilor de astm. Motivele exacte nu sunt cunoscute. Dar dacă pomul tău de Crăciun sau o combinație de alți factori sunt cu adevărat de vină este greu de spus.
Cu toate acestea, dacă aveți alergii sau astm bronșic, merită să luați în serios potențiala creștere a nivelurilor de spori legate de copaci. Dr. Kurlandsky recomandă să vă spălați copacul înainte de a-l aduce înăuntru, păstrându-l doar pentru un timp minim posibil și să folosiți un purificator de aer pentru a ține sub control nivelul sporilor.
AAFA recomandă să vă păstrați spațiile de locuit ferite de alte surse de mucegai și să reduceți umezeala prin scăderea nivelului de umiditate.
Pentru cei care nu sunt afectați de alergii, totuși, soneriile de alarmă sunt stinse. „Dacă tu și copiii tăi nu aveți alergii evidente, atunci probabil că nu vă va deranja”, spune dr. Kurlandsky.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…