Sari la conținut

Este sigur să mergem în concediu? Medic infecționist: Dacă mergem la mare, știm că virusul…”

Este sigur să mergem în concediu? Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București a explicat, într-un interviu pentru hotnews care sunt riscurile dacă merge vara aceasta în concediu. Medicul a precizat că nu e cazul să ne amânăm concediile. 

„În momentul ăsta sunt tot felul de studii și de date care încearcă să vadă cât de mult se poate transmite. Eu cred că ar trebui să plecăm de la variantele de transmitere cele mai probabile. E clar că virusul stă puțin timp în aer, în așa fel încît rămân variantele de transmitere clasice: transmiterea aerogenă, dar transmiterea aerogenă se referă la situația în care suntem foarte aproape de persoana de lângă și se transmite prin intermediul secreților respiratorii, nu faptul că rămâne în aer și după un interval de timp persoana vine din urmă, trece prin acel loc și se infectează. E o probabilitate foarte mică asta, poate doar să fie un spațiu închis, ca de exemplu liftul. Dacă este de exemplu să mergem la mare, știm așa: nu se transmite prin apă, transmiterea prin suprafețe este foarte mică. Și atunci cel mai important este să nu am contact prelungit cu alte persoane”, explică dr. Marinescu.

Este sigur să mergem în concediu cu avionul?

Medicul infecționist atrage însă atenția că „În avion sau în tren e foarte delicat în primul rând din cauză că e foarte greu să păstrezi acea distanțare. Plus că, de obicei, nu se ține masca tot timpul. Mă ridic să mă duc la toaletă, mă ridic să mă duc pe culoar, vin în contact cu alte persoane, socializez cu ele. Oricum, s-a demonstrat că și în avion, riscul a fost în special în cazul persoanelor care au stat una lângă alta și care au avut un contact prelungit. Dacă eu vin în contact câteva secunde cu cineva care trece pe lângă mine, chiar dacă nu e o distanță de 1,5 metri, nu se transmite. Trebuie să am un contact mai lung.”

„Nu mi-aș face griji legate de concedii. Eu cred că nu e un risc atât de mare încât să nu mă duc în concediu din motivul ăsta”, este concluzia medicului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel