Din cuprinsul articolului
Combinația de slănină cu ceapă face parte din gustarea tradițională de Crăciun a românilor. Dar cât de sănătoasă este această escapadă culinară?
Excesul de grăsimi este principala greșeală pe care mulți români o fac în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Revelion. Dacă slănina cu ceapă se consumă în zilele în care meniul principal constă în sarmale și friptură, riscurile cardio-vasculare sunt extrem de serioase, atrag atenția medicii nutriționiști. Mai ales că sunt zile de sedentarism, lipsa de mișcare fiind un factor agravant.
„Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre”, spune prof. dr. Vlad Ciurea.
Nu reținerea sau eliminarea din alimentație este răspunsul, secretul este echilibrul, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu pentru Antena3.
Slănină cu ceapă? Dr. Vlad Ciurea: „Răspunsul este echilibrul”
„Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!
Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația.
În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații.
Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură!
Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea.
Valorile nutriționale ale slăninei
În ulei, indiferent de sortiment, avem 100% grăsime și 900cal/100ml.
Slănin conține 5-10% proteine, 60-70% grăsime și 650cal/100g. Untul este intermediar cu 80% grăsime și 730cal/ 100g.
Când se recomandă slănina cu ceapa
Slănina cu ceapă și pâine este gustarea tradițională a iernii și poate fi recomandată pentru persoanele care desfășoară o activitate fizică intensă.