Sari la conținut

Este posibil să rămâi însărcinată după menopauză?

Este posibil să rămâi însărcinată după menopauză?

Iată ce trebuie să știți despre sarcina în timpul menopauzei și cum ar putea fi posibil, cu tratamentul de fertilitate, să rămâneți gravidă după menopauză. Cu toții am auzit povești anecdotice despre femei care rămân însărcinate și care duc la termen copii la 40, 50 de ani sau chiar mai târziu.

Este posibil să rămâi însărcinată după menopauză?

Dar este cu adevărat sarcina o posibilitate după ce cineva trece prin menopauză, perioada din viață în care menstruația se oprește definitiv? Sarcina după menopauză este rară, dar poate fi posibilă în circumstanțe speciale.

De fapt, un raport de caz din 2020 a constatat că o femeie de 54 de ani din Iran a născut după ce a trecut prin menopauză la 47 de ani.

În ultimii ani, tratamentele de fertilitate au făcut posibilă ca unele persoane să rămână însărcinate fără a avea un ciclu menstrual. Fie că ești curios despre șansa de a rămâne însărcinată la 37 sau 55 de ani, iată ce ar trebui să știi despre probabilitatea și posibilele riscuri de a rămâne însărcinată după menopauză.

Ce este menopauza?

Menopauza este o parte normală a îmbătrânirii sănătoase. Denumită uneori „schimbarea vieții”, menopauza se referă la momentul în care cineva nu a avut menstruație timp de 12 luni la rând. Majoritatea femeilor ajung la menopauză între 45 și 55 de ani, deși poate apărea mai devreme sau mai târziu. în unele cazuri.

Perimenopauza, numită și tranziția la menopauză, începe adesea în perioada de 30 sau 40 de ani și durează cinci ani sau mai mult.

Mulțe femei care trec prin perimenopauză observă pentru prima dată modificări ale menstruației, cum ar fi sângerări mai ușoare sau cicluri neregulate. De-a lungul timpului, încep să-și piardă menstruația mai des, deoarece ovarele nu mai eliberează ovule în fiecare lună (ovulație).

În timpul perimenopauzei, nivelurile de hormoni din organism precum estrogenul și progesteronul încep să se schimbe dramatic. Aceste modificări hormonale pot duce la o serie de simptome, inclusiv:

  • Sângerări vaginale neregulate
  • Bufeuri
  • Transpirație excesivă, mai ales noaptea
  • Insomnie
  • Ritmul cardiac rapid
  • Efecte secundare sexuale, cum ar fi scăderea libidoului și uscăciunea vaginală
  • Dureri de cap
  • Scurgeri de urină din cauza modificărilor planșeului pelvin
  • Schimbări de dispoziție, depresie și anxietate
  • Dureri articulare
  • Ceața creierului
  • Probleme cu memoria
  • Infecții ale tractului urinar (ITU)

Sarcina în timpul sau după menopauză

În general, femeile nu experimentează sarcini spontane după ce au trecut prin menopauză. Cu toate acestea, este posibil să rămâneți gravidă în timpul postmenopauzei folosind tratamente de fertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV).

FIV este o formă de tehnologie de reproducere asistată (ART) care implică combinarea unui ovul cu spermatozoizii într-un laborator. După fertilizare, embrionul este transferat în uterul tău. După menopauză, nu vei putea ovula (elibera un ovul din ovar), nici măcar cu asistență.

Persoanele aflate în postmenopauză care doresc să rămână însărcinate prin FIV folosesc de obicei ouă donatoare de la altcineva. Ovulele donatoare pot fi combinate fie cu spermatozoizii partenerului dumneavoastră, fie cu spermatozoizii donați. Dacă ați avut embrioni congelați în trecut, le puteți folosi și pentru FIV chiar dacă ați trecut prin menopauză.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel